donderdag 24 december 2015

Slimmer omgaan met mobiliteit volgens Shell

"Vanochtend ben ik met de trein naar Rotterdam gekomen, gebruikmakend van een Shell-kaart," vertelt Ewald Breunesse. "Nog maar enkele jaren geleden, zou dit ervaren worden als heel onwaarschijnlijk." Het mobilititeitsdenken is in beweging. Shell beweegt mee. Een gesprek over mobiliteitsontwikkelingen en –oplossingen in het Shell Downstream-kantoor aan het Weena met Ewald Breunesse en Robert Springer.

Shell Manager Energie Transities Ewald Breunisse is de man van (middel)lange termijnvisies vanuit een niet-commerciële, institutionele benadering. Shell Sales Manager Commercial Fleet Robert Springer zit meer aan ‘de klantenkant’, zoals hij het zelf omschrijft, maar met zijn gesprekspartner gemeen heeft dat hij graag vooruitkijkt. Twee verschillende invalshoeken, wat een bredere visie op het onderwerp geeft en het gesprek gelaagder maakt.

Auto of OV?

De wereld verandert, we kennen detrends: een groeiende wereldbevolking, groeiende energiebehoefte en het fenomeen verstedelijking, een toename van het aantal mensen dat in steden woont en werkt. Dat betekent ook meer auto’s in de stad, waardoor ook het gebruik van dit vervoermiddel minder comfortabel wordt. Breunesse: "Mensen zullen hierdoor vaker gebruik maken van het openbaar vervoer, zeker tussen grote steden onderling. Je ziet dit vooral bij jongeren die opgroeien in een stedelijke omgeving, voor hen is autobezit en –gebruik minder vanzelfsprekend dan voor eerdere generaties stedelijke jongeren. Auto of OV? Zelf maak ik ook telkens die afweging. Om naar hartje Rotterdam te komen, vond ik het vandaag makkelijker om met de trein te komen."

Shell Mobility

Met het mobiliteitsconcept Shell Mobility speelt Shell in op het veranderende mobiliteitsdenken. Shell Mobility biedt mensen de mogelijkheid om flexibel omte gaan met mobiliteit. Dat wil zeggen dat gebruikers de keus hebben uit diverse vervoermiddelen en services op basisvan wat hen het beste uitkomt. Robert: "Werknemers kunnen met Shell Mobility zelf het vervoermiddel kiezen dat het beste bij hen past. De daarbij gemaakte kosten hoeven niet meer door de werknemer zelf voorgeschoten te worden. Bedrijven profiteren van administratieve vereenvoudiging en betere management informatie. Alles komt automatisch op één btw-verzamelfactuur. Dat is niet alleen overzichtelijker, het scheelt ook veel tijd en moeite in het verwerken van declaraties. Het is mogelijk online de reiskosten te bekijken en te analyseren om op die manier te ontdekken of er optimaliseringsmogelijkheden zijn. Bovendien wordt reistijd werktijd, want e-mailen en telefoneren doe je bijvoorbeeld in de trein."

Mobiliteitsoplossingen

"Je ziet dat het denken over ‘de auto van de zaak’ zowel bij medewerkers als bij werkgevers de laatste jaren verandert," aldus Springer. "Er wordt veel meer vanuit een breder perspectief naar mobiliteit gekeken. Bedrijven onderzoeken hoe zaken die met mobiliteit te maken hebben versimpeld kunnen worden en welke mogelijkheden de ontwikkeling van technologie biedt. Zaken als roet- en CO2-uitstoot worden in toenemende mate in de besluitvorming meegenomen. Wij bieden hierbij ondersteuning, onder meer met Shell Mobility-oplossingen, en we zijn hierover continu in dialoog met bedrijven. Naast de wagenparkbeheerder en de inkoopspecialist neemt ook de HR-manager vaker deel aan het gesprek. Want ook zaken als werknemersvoordelen en belastingtechnische aspecten komen aan de orde. Je ziet ook de traditionele scheiding tussen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer vervagen. Wij zitten niet meer alleen aan tafel als brandstofleverancier, maar als partij die meedenkt over mobiliteitsoplossingen en alle aspecten die daaraan gerelateerd zijn."

Nederland pilotland

Gezien de grote en complexe vraagstukken ten aanzien energiebronnen en mobiliteit is innovatie enorm belangrijk. Breunesse: "Nederland loopt hierin voorop. We zijn een ideaal testland, mede omdat we open staan voor vernieuwing. Dat verbaast sommige mensen weleens, maar als je kijkt naar de top van innoverende landen, dan staat Nederland in lijstjes altijd ergens bovenin. Dat heeft ook praktische gevolgen. Zo is Nederland een van de weinige landen met een geïntegreerd OV-systeem. Voor Shell is Nederland ook een belangrijk pilotland. Met Shell LNG en Shell GTL Fuel zijn we een van de vooroplopende landen." Shell Mobility is een mooi voorbeeld op het gebied van diensten. "Data zullen daarbij een steeds grotere rol gaan spelen", zegt Robert Springer. "De technologie maakt het mogelijk om veel data te genereren, daar kan veel informatie uitgehaald worden. Analyse van data geeft bedrijven antwoorden op vragenals: welke routes leggen mijn auto’s af, waar zijn ze, hoe worden ze gebruikt wat betreft rijgedrag, niet alleen gekoppeld aan brandstofgebruik, maar ook ten aanzien van veiligheid van medewerkers, in combinatie met verzekeringen en het efficiënt inzetten van auto’s."

Shell over tien jaar

Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat, luidt niet voor niets het gezegde. Durven de gesprekspartners desondanks iets zeggen over de vraag waar Shell staatover pakweg tien jaar? Breunesse: "Producten zullen een stuk schoner zijn dan momenteel. Er zal ook een flinke verschuiving hebben plaatsgevonden van olie naar gas. Gas in allerlei vormen, ook als basis voor kunststoffen." Springer: "We blijven een energieleverancier en blijven werken aan vernieuwing en verbetering van brandstoffen. Daarnaast zullen we bedrijven een breder pallet oplossingen bieden, waarbij IT een grote rol speelt. De centrale rol die de fysieke card, dat rechthoekige stukje plastic, nu nog heeft, zal zijn uitgespeeld. Wat dan de dominante interface zal zijn, valt op dit moment met geen mogelijkheid te voorspellen." Klik hier voor meer informatie.

woensdag 23 december 2015

Kwartier gratis parkeren in Breda gaat nu echt in

Vanaf 1 januari 2016 mogen alle automobilisten in Breda 15 minuten gratis parkeren in de Boschstraat, de Korte Boschstraat, de Haagdijk, de Nieuwe Haagdijk en de Nieuwe Ginnekenstraat.

Om dat mogelijk te maken worden de parkeerautomaten in die straten dezer dagen aangepast. Op die datum wordt ook in die straten het betaald parkeren op kenteken ingevoerd. Dat betekent dat een automobilist die via de automaat betaalt, vanaf eind volgende week daarop zijn kenteken in moet tikken. Het ticket dat vervolgens door de automaat uitgedraaid wordt, moet als extra controle nog steeds achter de voorruit gelegd worden.

Wie langer dan 15 minuten wil parkeren zal vooraf moeten betalen, maar de eerste 15 minuten worden dan automatisch niet meegerekend. Voor mensen die gebruikmaken van hun mobiele telefoon en een parkeerapp van Parkmobile, Yellow Brick of ANWB Mobiel Parkeren verandert er niets. De software op de telefoon zorgt ervoor dat de teller van de digitale kassa pas na 15 minuten begint te lopen.

Ondernemers uit de binnenstad hebben het afgelopen jaar stevig gelobbyd voor een half uur gratis parkeren, maar zeggen tevreden te zijn met het kwartier dat uiteindelijk uit de bus gerold is.

dinsdag 22 december 2015

Stap in de E-One!

Klimaatverandering beperken, energiezekerheid waarborgen en de luchtkwaliteit verbeteren. Belangrijke items vandaag. Elektrisch vervoer kan een stevige bijdrage leveren. Innovatieve producten en een sterk verbeterde accutechnologie die een grotere actieradius mogelijk maken, brengen de doelen nog dichterbij. Met de E-ONE zelfs binnen handbereik. We hebben groot nieuws! Uit ons eigen Katwijk. Want de toekomst van lokale mobiliteit begint…nu! Stap in de E-ONE en ervaar het nieuwe rijden.

E-ONE is een initiatief van Erik Vegt, Dave Goudeket en Piet Ooms. Drie enthousiaste regiogenoten met een missie. 'Mensen moeten bewuster omgaan met hun leefomgeving. Voor nu én voor het nageslacht. Wij helpen met een supergaaf, innovatief en toekomstbestendig product. En laten Katwijk daar nu graag mee kennis maken.’

Wat is de E-ONE?

De E-ONE is een 100% elektrisch aangedreven eenpersoons voertuig. Hip, kleurrijk, handgemaakt en supersterk. Rijden mag je ermee als je 16 jaar of ouder bent, op het fietspad maar ook op de 50-km wegen. Zonder te trappen haal je max. 25 km per uur. De E-ONE heeft een actieradius van 40 tot 120 km en een rijbewijs is niet nodig.

Waarom zou je kiezen voor de E-ONE?

De E-ONE staat voor luxe, supersnel en veilig vervoer. Parkeerproblemen zijn verleden tijd. Je bespaart brandstofkosten en voorkomt file-ergernis. Je hebt geen last van wind en regen, want je zit droog. De E-ONE is dus rijden én genieten tegelijk. Bovendien is het goed voor het milieu. Acculaden doe je op het lichtnet, een volle accu kost je ongeveer 11 cent. Maar de E-ONE rijdt ook op zonnestroom. Op 50 km-wegen kun je met de E-ONE uitstekend uit de voeten, zonder ook maar één stap te verzetten. Daarom is de E-ONE uitermate geschikt als lokaal vervoersmiddel.

Waar kan ik de E-ONE zien en proberen?

De E-ONE is de regionale trots met (inter)nationale ambitie. Bedacht, ontworpen én geproduceerd op voormalig vliegveld Valkenburg. Met veel voordelen voor de gebruiker en voor de wereld eromheen. Iedereen kan een mooie E-ONE rijden. Ze zijn verkrijgbaar op bestelling. Wil je meer informatie, bezoek dan de website:www.e-one. nl. Heb je interesse en wil je een proefrit maken? Stuur een e-mail naar: informatie@e-one.nl. Wie voor 31 december 2015 nog een E-ONE koopt, ontvangt er voor 1 jaar een gratis all risk verzekering bij. Bedrijven kunnen gebruik maken van investeringsaftrek. En de bijtelling, die is... 0%.



Particulier of ondernemer? Start 2016 groen! (ook in andere kleuren leverbaar...) Stap in de E-ONE!

Meer informatie: www.e-one.nl

donderdag 10 december 2015

Noord-Brabant en Eneco samen in laadoplossingen

De provincie Noord-Brabant stapt samen met Eneco in de markt voor vernieuwende laadoplossingen in het publieke domein. Begin 2016 start het eerste project met 50 slimme, semipublieke laadpalen.

De 2 partijen maakten dit initiatief bekend op de klimaattop in Parijs als onderdeel van een bredere samenwerking.

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om in 2020 de laadinfrastructuur en energievoorziening gereed te hebben voor 100.000 elektrische voertuigen en zo bij te dragen aan een versnelling van elektrisch vervoer en gebruik van zonne- en windenergie.

Volgens de provincie en Eneco kunnen de doelen in het Energieakkoord onder meer worden behaald door de ambities rondom elektrisch vervoer vast te houden en voor Brabant in te zetten op 100.000 elektrische voertuigen in 2020. In samenwerking met gemeenten, inwoners en het bedrijfsleven wordt de huidige aanpak door de provincie versterkt en zal onder andere het aantal slimme oplaadpunten en diensten uitgebreid worden.

Om elektrische voertuigen te voorzien van duurzame energie wordt de koppeling met productie uit duurzame Brabantse energiebronnen zoals bijvoorbeeld zonne- en windenergie verbeterd. Daarbij wordt samenwerking met lokale initiatieven en de opslag van energie ook nadrukkelijk meegenomen. Voor de koppeling tussen duurzame energiebronnen en elektrisch vervoer zijn slimme laaddiensten nodig. Eneco verzorgt die al voor thuis laden en breidt dit in Brabant uit naar publiek laden.

Trots op Brabant!

Of ik ben te nauw betrokken bij van alles wat er gebeurt op het gebied van mobiliteit in Brabant, of het is werkelijk: Brabant mag trots zijn op Brabant. In de zogenaamde "Longread Energie" van de provincie wordt ruim aandacht besteed aan duurzaam verkeer en vervoer. Van laadpaal tot lange bussen, van individueel initiatief tot collectieve voorziening.

In presentaties heb ik veelvuldig gesproken over autobezit en autogebruik in de toekomst. Aan die gedachte zit uiteraard ook de autonome automobiel (eigenlijk is dat een pleonasme) gekoppeld. De drie-eenheid van de heilige koe: elektrisch, autonoom, uitwisselbaar, en natuurlijk hoort de stalen ros ook in de verzameling.

"Bij een duurzaam Brabant hoort ook duurzaam vervoer. Hiermee verwacht de provincie een besparing van 1,5 procent te kunnen bewerkstelligen. Elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens rijden er inmiddels. De laadinfrastructuur krijgt serieuze vormen, zero emissie busvervoer is in 2025 gerealiseerd en ook zijn er steeds meer kansen voor zero emissie transport, zeker in de steden. De versnelling zit hier niet in de techniek, maar in ons hoofd. Om de echte overstap te maken naar 100% elektrisch vervoer, moeten we als samenleving anders gaan denken over het bezit en gebruik van mobiliteit. Onze grote vraag is: Hoe kunnen we Brabant klaarstomen voor de transitie van bezit naar gebruik van mobiliteit? En hoe kunnen we de elektrische auto gebruiken als onlosmakelijk deel van het decentrale energiesysteem van de toekomst? Want als we ons allemaal op een Uber-achtige manier zouden verplaatsen, gebruiken we in één klap tot negentig procent minder energie".


Infographic Smart & Green mobility
Deze passage uit de "longread" van de Provincie Noord-Brabant geeft de ambitie van de provincie weer als het gaat om hun inzet op duurzaam vervoer. Ondanks dat Uber er tot mijn grote spijt de stekker uit heeft getrokken, wordt de gedachtengang van uitwisselbaarheid hier omarmd.

Smart and Green mobility noemt de provincie de nieuwe ambitie. En smart groeit als kool, disruptief is de nieuwe orde.

Alle kansen liggen in Brabant, met Tesla, AutomotiveNL, TU/e maar vooral ook met een overheid die de voorwaarden schept. En terwijl ik dit schrijf, druppelt er nieuw nieuws (ook een pleonasme) mijn mailbox binnen: Brabant gaat samen met Eneco laadoplossingen voor het publieke domein ontwikkelen. Uit ervaring weet ik dat dit een lastige zaak is want elke laadpaal in het publieke domein is toch weer een apparaat dat kapot kan. Ook dat is natuurlijk oplosbaar.

Deze longread over energie is inspirerend, lees hem! Hij vraagt natuurlijk om een vervolg: de longread over slimme mobiliteit in de provincie.

woensdag 9 december 2015

Subsidie voor nieuwe busterminal Eindhoven Airport

De provincie Noord-Brabant verleent Eindhoven Airport een subsidie van € 1,1 miljoen voor de bouw van een busterminal voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

06
De nieuwe overdekte terminal biedt meer ruimte en comfort voor de reizigers die met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven reizen en kan een verdere groei van het aantal OV-reizigers opvangen.

Toegangspoort voor Brabant

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Een goed bereikbare luchthaven is een belangrijke toegangspoort voor Brabant. We investeren als provincie daarom enerzijds in het verbeteren van de bereikbaarheid voor het autoverkeer vanaf de Anthony Fokkerweg, de A2 en de A58. Met dit nieuwe busstation wordt het voor reizigers ook aantrekkelijker om met het OV van en naar de luchthaven te reizen. De bouw van deze nieuwe en ruimere OV-terminal past daarmee binnen de ambitie die we als provincie hebben om de internationale bereikbaarheid van Brabant via meerdere vervoersmodaliteiten te verbeteren.”

Realisatie

De nieuwe (H)OV-terminal vervangt het huidige busperron op de luchthaven en wordt gebouwd op het huidige kort-parkeerterrein voor de luchthaven. Eindhoven Airport start in 2016 met de realisatie van het multifunctionele OV-terminal. Het busstation wordt gecombineerd met een multifunctioneel gebouw waarin ook het kort parkeren en horeca- en retailfuncties worden ondergebracht. Na de verwachte oplevering medio 2017 kan de nieuwe OV-vervoerder in de regio Zuidoost-Brabant gebruik maken van de (H)OV-terminal. Het beheer en onderhoud van de terminal is in handen van de luchthaven.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Een toekomst met connected en coöperatieve innovaties

Het Practical Knowledge Café vond deze keer plaats tijdens de Dag van Verkeer en Mobiliteit op donderdag 26 november. De Dag van Verkeer en Mobiliteit is een jaarlijkse vakbeurs in Houten en stond dit jaar in het teken van Intelligente Transport Systemen (ITS). Na een dag vol interessante gesprekken en inhoudelijke sessies over ITS -projecten en diensten in het ITS paviljoen is er afsluitend een Practical Knowledge Café.

Beleidsmedewerkers, wegbeheerders, ondernemers en belanghebbenden wisselen dit keer kennis uit over wat er binnen het programma ITS gebeurt. Onder leiding van Caspar de Jonge (programmamanager Beter Benutten ITS) wordt vooruitgeblikt op een toekomst met connected en coöperatieve innovaties.

Heilige graal

Bram Hendrix, Smart Mobility manager AutomotiveNL, neemt de zaal in rap tempo mee naar een toekomst waarin wij en onze slimme auto’s zijn verbonden met andere auto’s, smartphones en systemen, zoals verkeerslichten. ‘De zelfrijdende auto is de Heilige graal, op weg daarnaar toe werken mens en machine steeds beter samen’, stelt Hendrix.

Hij maakt zijn toekomstbeeld concreet met voorbeelden. Zo kunnen we binnen vijf jaar vanuit de auto een vrije parkeerplek reserveren en worden we hier naadloos naartoe geleid. Communicatie tussen auto’s geeft ons de ruimte om probleemloos in te voegen. Vrachtverkeer krijgt binnen afzienbare tijd voorrang bij verkeerslichten en kan zo 13 procent besparen op brandstof. Hendrix blijft realistisch, want het zal zeker tot 2075 duren voordat we onze kinderen kunnen toevertrouwen aan een zelfrijdende auto die hen veilig naar school brengt.

Snelle en complete data

Steven Logghe, Business Unit Director Be-Mobile, benadert de weg naar de zelfrijdende auto vanuit een ander perspectief. Voor het overnemen van de operationele rijtaak moet een auto binnen een seconde beslissingen kunnen nemen. Dat vraagt een supersnelle verbinding. In dat opzicht verwacht hij veel van 5G. ‘Dat is vele malen sneller dan glasvezel en zal een gigantische ontwikkeling ontketenen.’

Een andere voorwaarde, die ook al noodzakelijk is voor de tactische ondersteuning van onze rijtaak, is ruwe, snelle en complete data. Steven wil de data ‘vers als vis en rauw als sushi’. Met de inspanningen rondom het ITS thema Data Top 8 komen wegbeheerders aan die wens tegemoet, zo blijkt uit de presentatie van Patrick van Norden, regisseur Verkeersmanagement en Wegenstructuur, Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Debat vanuit de praktijk

Wim Vossebelt, CEO V-Tron, en Paul van Koningsbruggen, programmamanager Technolution, wisselen in een afsluitend gesprek hun ervaringen uit met het ondersteunen van de tactische rijtaak. Beiden hebben ervaring met de ontwikkeling en implementatie van apps die automobilisten hierbij ondersteunen (ZOOF en Flowpatrol). Uit die ervaringen blijkt dat het nog niet eenvoudig is om forenzen te motiveren zo’n applicatie te gebruiken. Externe beloningen en spaarsystemen blijven nodig, ook al omdat het resultaat van goed gedrag (het voorkomen van een file) voor gebruikers niet direct merkbaar is. Een andere succesvoorwaarde is opschaling naar landelijke of liever nog internationale diensten.

Tot slot gooien beide heren nog een ‘knuppel in het hoenderhok’. Ze willen helderheid over de rolverdeling tussen private en publieke partijen. Want als nieuwe technieken het verkeersmanagement steeds meer gaan overnemen, zal die rol verschuiven naar private partijen. Dat vergt langjarige, consistente afspraken over rol- en taakverdeling.

Bron: Platform Beter Benutten

dinsdag 1 december 2015

TU/E wint World Solar Challenge

Laat het team voor zich spreken:

Het is ons gelukt! Vorige maand, op 25 oktober, hebben we onze wereldtitel weten te prolongeren met Stella Lux. Het was een enorm spannende wedstrijd tussen het Japanse team Kogakuin en ons. Het team uit Japan had het dynamische deel van de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Echter, onze practicality score van 8,45 was hoog genoeg om dit gat uiteindelijk te overbruggen.



Dit was ons niet gelukt zonder de hulp van de Technische Universiteit Eindhoven, al onze partners, de Solar Mile clubleden en natuurlijk u, onze nieuwsbrieflezer. Producten, faciliteiten, financiële middelen en emotionele support waren allemaal nodig om Stella Lux te vormen tot wat ze vandaag de dag is: een wereldkampioene. Daarom willen we iedereen hartelijk bedanken die heeft meegeholpen aan dit project!


maandag 30 november 2015

Auto blijft belangrijk, Uden geeft fiets prioriteit

Snelfietsroutes naar alle omliggende plaatsen, extra fietsenstallingen in het centrum en vrijliggende fietspaden richting de natuur van Bedaf en Maashorst. Dat zijn nog maar een paar van de maatregelen waarmee de gemeente in de toekomst het fietsverkeer van en naar Uden wil bevorderen. De auto blijft belangrijk maar de fiets krijgt in de toekomst prioriteit.

Dat staat in het nieuwe Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) van de gemeente Uden. Een zogeheten mobiliteitsvisie voor de periode 2015 tot en met 2030. Nadrukkelijk een document waarin de gemeente de grote lijnen uitzet op het gebied van (openbaar) vervoer, parkeren en mobiliteit. De concrete uitvoering en financiering van de plannen komt pas aan bod als de gemeenteraad zijn oordeel over het stuk heeft gegeven.

Knelpunten

In het beleidsstuk signaleert de gemeente een groot aantal knelpunten dat om een oplossing vraagt. Voor auto's zijn dat aan de noordkant de rotonde bij Ben van Dijk en aan de zuidkant de N264 (de rondweg richting Odiliapeel en Mill) en de N605 (Leeuwstraat) in Volkel.

Busstation

Wat openbaar vervoer betreft, ziet Uden het huidige busstation nog altijd als 'spin in het web'. Richting industrieterrein en vliegbasis Volkel zouden meer (buurt)bussen moeten gaan rijden.
De gemeentelijke visie is opgesteld in overleg met belanghebbenden en vertegenwoordigende clubs. Die worden straks ook betrokken bij de uitvoering.


Bron: Brabants Dagblad

vrijdag 27 november 2015

Schultz zet zelfrijdende auto op Europese agenda

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zal de ontwikkelingen met de zelfrijdende auto in de eerste helft van 2016 op de Europese agenda zetten. De minister wil de Europese samenwerking bevorderen en zich onder meer inzetten voor de aanpassing van het Verdrag van Wenen. In dit Europese verdrag staat nu nog een passage waaruit volgt dat een bestuurder de handen aan het stuur moet hebben.

De minister heeft een bezoek aan Californië gebracht waar zij heeft gesproken met verschillende autofabrikanten en met Google over de ontwikkelingen rond zelfrijdende voertuigen. De minister heeft in de gesprekken aangegeven dat ze deze ontwikkeling waar mogelijk wil ondersteunen. Zelfrijdende voertuigen kunnen veel betekenen voor duurzame mobiliteit, verkeerveiligheid en betere doorstroming van het verkeer. De zelfrijdende auto biedt ook nieuwe mogelijkheden van vervoer van bijvoorbeeld ouderen en mensen in landelijk gebied.

De minister agendeert het onderwerp tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland in de Europese transportraad. Ze wilde in de Verenigde Staten van marktpartijen horen wat zij nodig hebben van de overheid, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving en ook deregulering om de introductie van zelfrijdende voertuigen internationaal mogelijk te maken. In de gesprekken was er in het bijzonder aandacht voor de benodigde aanpassing van het Verdrag van Wenen, waarin nu nog staat dat de bestuurder te allen tijde de controle moet houden over zijn voertuig of dier.

Ook is er gesproken over eisen die mogelijk aan de (digitale) infrastructuur moeten worden gesteld en over de impact van de zelfrijdende auto op andere verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld fietsen. De minister heeft aangegeven dat in Nederland een fiets wordt ontwikkeld met sensoren die waarschuwen voor naderend verkeer. De fabrikanten vonden dit interessant met het oog op interactie met kwetsbare verkeersdeelnemers. Ook onderwerpen zoals data-uitwisseling en de borging van privacy zijn aan de orde geweest.

donderdag 19 november 2015

Uber is gezwicht

Het heeft even geduurd, maar taxi-app Uber is toch gezwicht voor de druk van overheden op de dienst UberPop. Aanstaande vrijdag stopt het bedrijf in Nederland met het aanbieden van de dienst waarbij particulieren hun auto kunnen aanbieden als taxichauffeur. Dat heeft het zojuist bekend gemaakt in een persbericht.

In het bericht schrijft het bedrijf:
“Ondanks het feit dat uberPOP tot interessante inzichten heeft geleid in hoe de mobiliteit van de toekomst eruit zou kunnen zien, heeft Uber besloten met uberPOP te stoppen omdat omdat de dienst een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving.”
Het gaat nog wel door met de andere diensten zoals UberLUX en Uber Black, die wel binnen de taxiwet passen.

Twee invallen gedaan

Het afgelopen jaar is Uber meerdere keren in aanvaring gekomen met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die inspectiedienst deed twee invallen bij het bedrijf vanwege UberPop en legde in totaal voor 450.000 euro aan dwangsommen op. Eerder verbood een rechter de dienst al, en ook loopt er een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar Uber vanwege UberPop.

Toch bleef Uber doorgaan. De afgelopen tijd was UberPop weliswaar alleen nog beschikbaar voor een selecte groep vaste gebruikers, maar ook dat mocht niet van de ILT.
Experimenteren met vernieuwde taxidiensten

De Tweede Kamer besloot eerder dit jaar dat er meer moet worden geëxperimenteerd met vernieuwende taxidiensten, ook komen er volgend jaar nieuwe taxiregels. Het besluit heeft ermee te maken dat Uber onderdeel wil uitmaken van de officieel goedgekeurde experimenten op de taximarkt. Een woordvoerder zegt:
“Uber wil met deze stap een constructieve dialoog met de politiek weer op gang te brengen.”
Volgens hem heeft het vorderende strafonderzoek van het OM niets te maken met de beslissing. “Nee, dit gaat echt over het overleg met de overheid. We merkten dat de discussie de laatste tijd alleen nog maar over UberPop ging, terwijl wij veel meer diensten aanbieden. Dan komt er een moment dat je besluit dat het slimmer is om te stoppen.”

Bron: NRC

maandag 16 november 2015

Programma Beter Benutten: 47.000 spitsmijdingen per dag

Het eerste pakket aan maatregelen voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur in twaalf regio’s heeft zijn vruchten afgeworpen. Rijk, regio en het bedrijfsleven hebben er met slimme maatregelen op de weg en in het openbaar vervoer voor gezorgd dat er op specifieke trajecten in de drukste gebieden van het land een rem op de omvang van de files is gezet. Sinds 2011 zijn er 47.000 spitsmijdingen per dag.


Dat staat in de brief die minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu vandaag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd over de afspraken met de regio’s over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Minder spitsdrukte

Minister Schultz is in 2011 gestart met het programma Beter Benutten. Met twaalf regio’s en het bedrijfsleven heeft ze in totaal 354 maatregelen genomen om de drukte tijdens de spits op de weg en in het openbaar vervoer te verlichten. De Beter Benutten maatregelen zorgen op drukke corridors voor 19 procent minder vertraging ten opzichte van een situatie zonder Beter Benutten. Inmiddels werken ruim 2.100 werkgevers en circa 176.000 werknemers actief mee. De genomen maatregelen zijn goed voor de bereikbaarheid van de betrokken regio’s en de doorstroming van het verkeer. De maatregelen uit Beter Benutten programma leiden daarmee op jaarbasis gezamenlijk ook tot een CO2- reductie van ruim 70.000 ton en een afname aan stikstofuitstoot (NOx) van 150 ton per jaar.

Wegen

Tot 2028 wordt er ruim 20 miljard euro in wegen geïnvesteerd. Tijdens de bestuurlijke overleggen over het MIRT heeft de minister met betrokken regio’s afspraken gemaakt voor de aanleg van de verlengde A15 in Gelderland, de verbreding van de A67 en de A58 in Brabant en het vergroten van de capaciteit van de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht. Met de Metropoolregio Amsterdam heeft het Rijk afspraken gemaakt voor de transformatie van Amsterdam Sloterdijk. In het huidige kantorengebied kunnen 10.000 extra woningen worden gebouwd, waardoor het interessanter wordt om er te wonen en te werken.

Spoor

In de periode 2015 tot en met 2028 investeert staatssecretaris Dijksma bijna 11,1 miljard euro in spoor. Daarnaast heeft het ministerie miljarden uitgetrokken voor beheer en onderhoud van het spoor. Voor extra spoorprojecten is - ondanks beperkte financiële ruimte - tot 2028 167 miljoen euro beschikbaar. Zo trekt het ministerie 75 miljoen euro uit om de betrouwbaarheid op de grote spoorknooppunten aan te pakken en in 2018 meer treinen te laten rijden tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Verder is onder meer 30 miljoen euro voor de verbetering van het goederenvervoer over het spoor naar de Greenport Venlo uitgetrokken. Ook worden volgend jaar onderzoeken gestart om de bereikbaarheid van Schiphol, Rotterdam/Schiedam en Utrecht met het openbaar vervoer te verbeteren. Het ministerie trekt voor deze onderzoeken 1,4 miljoen euro uit. In Noord Nederland en Oost Nederland zijn afspraken gemaakt om de mogelijkheden van het vergroenen van enkele regionale spoorlijnen nader te onderzoeken.

Water

In Oost-Nederland worden twee MIRT-verkenningen gestart naar de hoogwatergeul bij Varik-Heesselt en het Rivierklimaatpark IJsselpoort. De provincie Gelderland reserveert 40 miljoen euro voor beide projecten, het ministerie maximaal 96 miljoen euro. De stichting Natuurmonumenten heeft 6 miljoen euro beschikbaar voor natuurontwikkeling in Rivierklimaatpark IJsselpoort.

In Noord-Nederland starten Rijk en regio een MIRT-onderzoek naar het initiatief ‘Holwerd aan Zee’. Bewoners willen de relatie van Holwerd met de zee te herstellen. Op die manier zou de economie in Noordoost-Friesland een impuls kunnen krijgen en de bevolkingsdaling worden beperkt.

In Dordrecht start een MIRT-onderzoek om te kijken hoe de stad droge voeten kan houden door niet alleen dijken te versterken, maar ook 'slimme combinaties' toe te passen in de ruimtelijke ordening en de evacuatieplannen op orde te hebben. Samen met het Havenbedrijf Rotterdam gaat het Rijk daarnaast onderzoek doen naar nut en noodzaak van het verdiepen van de Nieuwe Waterweg.
Meer informatie: Resultatenkrant november 2015

vrijdag 13 november 2015

Amstelveners op de fiets

Amstelveners op de fiets leggen per rit gemiddeld 4,3 kilometer af. Dat blijkt althans uit de via de Fiets Telweek (14 tot 20 september) verkregen gegevens. In totaal deden daar in het land 56.000 fietsers aan mee. Begin 2016 komen alle fietsdata beschikbaar via www.fietstelweek.nl.

Uit de eerste resultaten blijkt dat, na Amsterdam, Amstelveen in de regio Amsterdam goed was voor het meeste aantal kilometers. De gemiddelde snelheid van de Amstelveense fietsers komt overeen met die van alle fietsers in de provincie Noord-Holland.

In de provincie deed 1 op de 352 inwoners mee met de Fiets Telweek. Gemiddeld komen zij 0,39 verkeerslichten tegen per kilometer. Amsterdam kende van de grote steden het grootste aantal deelnemers: 3740 inwoners. Gemiddeld werd per rit een afstand van 3,5 kilometer afgelegd. Tien procent van alle gemeten fietsritten startte in Amsterdam. Wel werd langzamer gefietst dan in andere grote steden: gemiddeld 14,9 kilometer per uur.

Volgens wethouder van Verkeer Jeroen Brandes biedt het onderzoek informatie om samen met de Stadsregio Amsterdam te te bekijken waar verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. “Bijvoorbeeld bij oversteekplaatsen waar fietsers lang voor rood licht moeten wachten,” zegt hij.

Ruim 50.000 deelnemers aan de telweek installeerden de speciale onderzoeksapp ‘App de Fiets’. De Fiets Telweek kwam tot stand dankzij samenwerking van diverse partijen: De provincies Groningen, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Stadsregio Groningen Assen, Maastricht Bereikbaar, Stadsregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarnaast werken ook de Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Bredase Hogeschool voor Verkeer (NHTV) mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het fietsklimaat in Nederland te verbeteren. De intentie is om de Fiets Telweek jaarlijks te herhalen.

Copyright: Johan Bos

vrijdag 6 november 2015

Brabanders fietsen relatief lange afstanden

In september startte het grootste Nederlands fietsonderzoek ooit. Een week lang werden fietsbewegingen van 55.000 fietsers in kaart gebracht en geanalyseerd om zo inzicht te krijgen in het fietsgedrag van Nederlanders en uiteindelijk het fietsnetwerk te verbeteren. Het onderzoek brengt in kaart hoe mensen van A naar B rijden, met welke snelheid en op welke tijdstippen.

In Brabant deden 5.623 mensen mee, die in een week samen ruim 125.000 kilometer fietsten. Opvallend is dat in Brabant relatief lange afstanden worden gefietst, gemiddeld 4,2 km per rit. Alleen in Limburg en Drenthe worden langere afstanden gefietst.


De provincie verzamelt via het fietsstimuleringsproject B-Riders al langer fietsdata die een beeld geven van de fietsbewegingen in Brabant. Deze data worden geanalyseerd met een digitale tool (BikePRINT) die met steun van de provincie is ontwikkeld door de NHTV in Breda. Door de Fiets Telweek zijn nu veel meer data beschikbaar, waardoor er meer en betere analyses gemaakt kunnen worden. Eén concrete uitwerking is bijvoorbeeld de fietspotentiescan; hiermee is makkelijk en snel te voorspellen hoeveel extra fietsers een nieuw aan te leggen fietsroute kan trekken. De fietspotentiescan is ook gebruikt om een netwerk van snelfietsroutes op te zetten en te bepalen welke trajecten prioriteit moeten krijgen.

De komende maanden voert de provincie een verdere analyse uit van de verzamelde data tijdens de Fiets Telweek. De resultaten hiervan zijn begin 2016 te vinden op www.fietstelweek.nl. De intentie is om de Fiets Telweek jaarlijks te herhalen. Belangrijk, want hoe meer data, hoe beter keuzes kunnen worden gemaakt in het fietsbeleid.

donderdag 29 oktober 2015

Nog te weinig deelnemers aan Spookfileproject A58

Het project Spookfile A58 uit het Beter Benutten programma levert enkele maanden na de start nog geen resultaten op de weg op.

Weliswaar worden de apps gedownload, weinig automobilisten gebruiken ze ook echt.

Spookfile A58 is een project in het kader van het ITS spoor van het Beter Benutten programma. Doel van het project is het ontwikkelen, testen en implementeren van een Spookfiledienst die de frequentie en lengte van files ontstaan door schokgolfvorming kan terugdringen en voorkomen

Het project is gestart met de diensten Zoof, FlowPatrol en SmartCar. De diensten geven via apps snelheidsadviezen, zowel om langzamer te gaan rijden bij een naderende file als om harder te rijden bij het uitrijden van de file. Sommige van de diensten geven daarnaast nog een rijstrook en afstandsadvies.

Minimaal 2% van de weggebruikers moet het advies opvolgen om een effect op de verkeersafwikkeling te kunnen verwachten. Maar dat aantal wordt niet gehaald.

De apps zijn weliswaar bijna 4000 keer gedownload, slechts enkele tientallen automobilisten gebruiken de apps daadwerkelijk tijdens de spits. Zo zijn er in totaal in juni gemiddeld 13 gebruikersritten in de avondspits, in de richting Tilburg –Eindhoven gerealiseerd. Hiervan waren er 8,5 met advies. Er zijn minimaal 60 gebruikers per uur in de avondspits nodig om een verkeerskundig effect te hebben.

Door de wervingsactiviteiten op te voeren hoopt men meer gebruikers van de apps te krijgen.

Het totale project kent overigens twee fases: de connected en de coöperatieve fase. In de nu lopende eerste fase gaat communicatie van de data vanuit de auto’s en de adviessnelheid er naar toe via het 3g/4g cellulaire netwerk van de mobiele telefoon, dat enkele seconden vertraging kent. Tijdens de coöperatieve fase gaat dit via wegkantinfrastructuur met gebruikmaking van de WiFi-p techniek, waarmee de overdrachtssnelheid veel groter wordt en er dus meer mogelijkheden zijn om real-time adviezen te geven. Volgens planning zou de tweede fase dit najaar van start moeten gaan.

Met het totale project is circa 17 miljoen euro gemoeid, waarvan het Rijk circa 11 miljoen bijdraagt. Een kleine 5 miljoen legt het bedrijfsleven bij, de rest komt van de provincie en de SRE.

Bron: Verkeersnet

donderdag 15 oktober 2015

Shell maakt werk van waterstofstations

Shell gaat werk maken van de bouw van waterstofstations. Waar het aantal waterstofstations in Nederland nog beperkt is tot enkele exemplaren, gaat Shell in Duitsland samen met partners in de komende jaren 400 waterstoftankstations openen.

De bouw van nieuwe waterstoftankstations en ombouw van conventionele tankstations gaat in 2016 van start. Duitsland telt tot op heden pas 3 waterstoftankstations en dat moeten er in 2023 400 zijn.

Om de plannen in Duitsland mogelijk te maken is Shell een samenwerking aangegaan met de Duitse overheid en diverse bedrijven. Onder meer het Franse Total en producent van industriële gassen Air Liquide zijn betrokken bij de realisatie van het netwerk dat plaatsvindt onder de vlag van H2 Mobility Germany.

Overigens wil Shell ook in Nederland, Amerika, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, België en Luxemburg extra waterstofstations gaan bouwen. Hoeveel dit er moeten worden is nog niet bekend.

donderdag 13 augustus 2015

Breda: eerste kwartier gratis parkeren

Bezoekers van Breda kunnen binnenkort in de "inloopstraten" het eerste kwartier gratis parkeren. Politieke partijen die momenteel onderhandelen over de nieuwe coalitie zijn het daar over eens.


Stop & Shop

Op Facebook melden de onderhandelaars: "we voeren in dat er de eerste 15 minuten gratis geparkeerd mag worden in de inloopstraten in het centrum. Stop and shop dus. Goed voor de ondernemers en makkelijk voor bezoekers". Het gaat om onder andere de Boschstraat, Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat en Wilhelminastraat.

Hiermee geeft de mogelijk nieuwe coalitie van VVD, D66, SP en PvdA invulling aan de wensen van ondernemers uit die straten. Vorig jaar vroegen ze aan de gemeenteraad om parkeren het eerste half uur gratis te maken in de inloopstraten.

Ook in Tilburg

Ook in Tilburg is het al ruim anderhalf jaar mogelijk om op de Korvelseweg, het NS plein, de Besterdring en het Besterdplein de eerste vijftien minuten gratis te parkeren.

De motivatie destijds was: "Bakkers, cafetaria's, slagerijen, drogisterijen en dat soort bedrijven worden vaak maar kort bezocht. Door Stop & Shop in te voeren, hoef je voor die bezoekjes geen parkeergeld meer te betalen. Dat zal nog meer bezoekers naar de linten trekken," zo verwachte wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur & mobiliteit) destijds.

dinsdag 28 juli 2015

Praten over Parkeren!


Súdwest-Fryslan heeft mij gevraagd om te ondersteunen in een proces om een nieuwe parkeervisie op te stellen. De kern van het proces “Petear mei de Mienskip”​ zit hem in de serie goede gesprekken die de gemeente met verschillende belanghebbendengroepen wilde voeren.

De gemeente heeft voor ParkeerStrateeg gekozen vanwege de kennis en ervaring op het gebied van de “mutual gain approach”, een specifieke communicatie- en onderhandelingstechniek.

woensdag 15 juli 2015

Parkeerassistenten in Rotterdamse garages

Rotterdamse parkeergarages krijgen mogelijk volgend jaar parkeerassistenten voor elektrische auto's. Op die manier kunnen de bestaande laadpalen efficiënter worden gebruikt. Die oplossing is bedacht door studenten van de Rotterdam School of Management aan de Erasmus Universiteit.

Door de groei van het aantal elektrische auto's ontstaat er een tekort aan laadpalen. Anderzijds staan veel wagens de hele dag te laden, terwijl dat niet nodig is.

Rotterdamse studenten

Drie Rotterdamse studenten hebben een berekening uitgevoerd naar de haalbaarheid van dit zogenoemde 'Valet Charging'. Speciale chauffeurs nemen de sleutel van de automobilist in ontvangt en parkeren de auto tijdelijk bij een beschikbare laadpaal in de stad.
Het is de bedoeling dat de automobilist aangeeft wanneer hij zijn auto weer nodig heeft. De chauffeur levert de wagen daarna op de afgesproken tijd en plaats weer af. Komend najaar gaat Rotterdam bekijken waar en hoe het systeem precies kan worden ingevoerd.

Netbeheerder Stedin is enthousiast

Baerte de Brey, manager elektrisch vervoer bij netwerkbeheerder Stedin, ziet ook dat het efficiënter kan. “De afgelopen jaren zijn er enorm veel elektrische auto’s bijgekomen. In de praktijk worden die vaak in de lease gedaan. Mensen komen ’s ochtends aan bij een bedrijf of parkeergarage en pluggen daar in."

Positieve business case

Dat is niet nodig, zegt hij. Als je efficiënter gebruik wil maken van de laadpalen en meer auto’s wil kunnen opladen, dan moet je iets anders gaan doen. De studenten hebben ons laten zien dat er een positieve business case is. Als je een groot aantal elektrische auto’s in de garage hebt, dan lever je je sleutels in bij de receptionist of gebouwenbeheerder. Zodra een elektrische auto vol is, dan rouleert die auto met een auto die leeg is. Zo blijft de belasting op het elektriciteitsnet van Stedin mooi laag en doe je ook iets goeds voor het milieu.”

dinsdag 14 juli 2015

Prettige vakantie: ook in eigen land

Allego heeft uitgezocht in welke landen je met je EV het best op vakantie kunt. Daarvan geeft Autoblog in het kort verslag. Hoewel Autoblog de onafhankelijkheid van Allego in twijfel trekt, lukt het mij niet om na te gaan wat de bron van Autoblog is. De link naar de bron werkt niet. Enfin, het is vakantie, ik deel de beste locaties graag met u en als de informatie niet klopt, dan is de gemiddelde EV-rijder smart genoeg om een oplaadpunt te vinden.

Wat vindt Autoblog van de tips van Allego?: Ze schrijven: "Volgens Allegro (sic) dan, want wij zetten zo onze vraagtekens bij de suggesties die het bedrijf biedt". Automobielmanagement is milder over Allego en schrijft: Allego realiseert en beheert laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer, inclusief bijbehorende services. Allego biedt oplossingen aan die betrouwbaar, betaalbaar, voor iedereen toegankelijk en flexibel zijn. Door gebruiksvriendelijke laadlocaties binnen Europa te creëren kunnen klanten rekenen op een betrouwbare, kosteneffectieve en slimme laadoplossing. Allego wil dat iedereen altijd en overal zijn elektrische auto kan laden. De wensen van e-rijders en andere eindgebruikers vormen de basis van haar oplossingen.

1. Estland

De Baltische staat is door de overheid voorzien van 165 snelladers, die niet meer dan 60 kilometer van elkaar vandaan staan. Kleine kanttekening: je zult er eerst nog wel moeten geraken. Ter illustratie: de afstand tussen Utrecht naar de Estse hoofdstad Tallinn is zo’n 2.200 km.

2. Noorwegen

Noorwegen is zo’n beetje hét EV-land van Europa. De subsidie in het Scandinavische land hield lange tijd niet over, maar bij het bereiken van de grens van 50.000(!) stuks wordt de geldkraan wel wat verder dichtgeschroefd. Mede vanwege het grote aantal stekkerauto’s vind je er 1.691 publieke oplaadpunten, waarvan 145 snelladers. Nog een voordeeltje: je mag gebruikmaken van de busbaan en van vele gratis parkeerplekken.

3. Nederland

De vraag is een beetje of je wel op vakantie wilt in eigen land, maar mocht dat geen probleem voor je zijn, dan kun je binnen de landsgrenzen genoeg laadpalen en snelladers vinden.

4. Frankrijk

Frankrijk biedt 4.514 oplaadpunten, waarvan 140 snelladers. Vooral in het zuiden van het populaire vakantieland is de dekkingsgraad vrij hoog, maar je hebt abonnementen en pasjes nodig om van een laadnetwerk gebruik te mogen maken. Met andere woorden: nog zorgvuldiger plannen dus.

5. Verenigd Koninkrijk

Wat het VK nu al in deze lijst te zoeken heeft begrijpen we niet helemaal. De lokale regering heeft aangekondigd een half miljard GBP te investeren in de laadinfrastructuur, maar heden ten dage vind je ruim 1.800 laadpalen waarvan 323 snelladers. Landelijke dekking is pas over enkele jaren realiteit, dus hou daar rekening mee.

Goede vakantie!

zondag 12 juli 2015

TT Circuit testdag duurzame mobiliteit

Energy Expo organiseert samen met de provincie Drenthe, Energy Valley, TT Circuit Assen, EnTranCe en de provincie Groningen op dinsdag 15 september 2015 een testdag duurzame mobiliteit op het TT-circuit in Assen.

Op het programma staan diverse workshops, presentatie van vele voertuigen en natuurlijk het rijden hiermee op de baan!

Een pitstraat vol duurzaam aangedreven auto’s kan door u worden getest op het TT Circuit Assen. Deze testdag staat in het teken van ervaren/beleven, kennisdelen en netwerken rond het thema duurzame mobiliteit. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan het onderwerp 'Mens & Technologie' (het definitieve programma volgt binnenkort). Zowel ondernemers, particulieren als scholieren en studenten kunnen deelnemen aan dit gratis evenement.

U kunt zich aanmelden via deze site




Meer weten over duurzame mobiliteit? Kijk op www.energyexpo.nl
of neem contact op met: Stichting Energy Expo | 050-2806256 |info@energyexpo.nl

Laadhotspot moet openbare oplaadpunten goedkoper maken

Nuon, Heijmans en de gemeente Amsterdam hebben samen aangetoond dat de aanleg van openbare oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s efficiënter en goedkoper kan.

Belangrijke mogelijkheden voor de kostenreductie zijn schaalvergroting en innovatie.Een goed voorbeeld van de schaalvergroting is het aantal oplaadpunten in de gemeente Amsterdam.

Bart Vertelman, projectleider elektrisch vervoer van de gemeente Amsterdam: ‘Stonden er eind 2012 nog zo’n 200 openbare oplaadpunten, inmiddels zijn dit er ruim 1300. Dit aantal groeit mee met de toename van elektrische auto’s in Amsterdam en Nederland. Door deze schaalvergroting dalen de kosten voor beheer en onderhoud per oplaadpaal.’

Ook innovatie draagt bij aan kostenreductie. Waar voorheen elk oplaadpunt apart in de straat neergezet werd, ontstaan momenteel de eerste zogenoemde laadhotspots in Amsterdam.

Hierbij worden op één locatie 3 laadpalen bij elkaar neergezet. Door slimme laadtechnologie maken alle laadpalen gebruik van één netaansluiting en besturingssysteem. Dit kan al gauw honderden euro’s aan kosten per laadpaal per jaar besparen.

De eerste hotspot is inmiddels geopend in de buurt van het treinstation Amsterdam Amstel.

zaterdag 4 juli 2015

Mobilopolie: waarom mobiliteit als keuze?

Elke dag ‘kiezen’ veel mensen er opnieuw voor met de auto naar het werk te gaan. En ook elke dag 'kiezen' andere mensen er opnieuw voor om dezelfde trein te nemen om naar het werk te gaan. Waarom? Is dat omdat dat de beste keuze is, of omdat mensen zich niet bewust zijn van de andere mogelijkheden. Middels bewustwording van medewerkers kan draagvlak gecreëerd worden voor een verandering in mobiliteitskeuzes van de organisatie. Daarnaast kunnen medewerkers eventueel zelf met nieuwe ideeën komen voor mobiliteitskeuzes, voor zichzelf en de organisatie.


Willemijn Brouwer en Elske van de Fliert hebben samen een serious game ontwikkeld. Willemijn: ”In het najaar van 2010 organiseerde ik een alumnibijeenkomst van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie. Om eens iets anders te doen dan de geijkte ‘bijeenkomst met spreker’ besloten we om een spel te ontwikkelen. Omdat in Het Nieuwe Werken mobiliteit eigenlijk buiten beeld bleef, hebben we juist mobiliteit als thema gekozen. Het Nieuwe Werken gaat over meer dan de smartphone en de thuiswerkplek.”


Mobiliteit & Het Nieuwe Werken

In werkend Nederland vinden momenteel veel veranderingen plaats. Dankzij de economische crisis stellen de organisaties zichzelf de vraag of de manier van werken nog past bij de levenstijl anno 2012. Het Nieuwe Werken (HNW), Slimmer Werken, Werken 2.0 zijn initiatieven om een andere manier van organiseren en werken aan te nemen. Discussies rondom HNW vaak over het inrichten van de werkplek en over het flexibel inrichten van werktijden. Mobiliteit wordt vaak niet meegenomen terwijl er op dat vlak juist veel kansen liggen voor werknemers en voor werkgevers.
In de wereld waarin wij meest meer tijd- & locatie-onafhankelijk gaan werken en waarin we steeds vaker met elkaar in verbinding staan, wordt mobiliteit (hier letterlijk gebruikt als fysieke verplaatsing) steeds complexer. De auto is steeds vaker onvoorspelbaar en duur, daarmee wordt het risico voor de keuze van de auto verhoogt. Daarnaast komen er de laatste tijd veel nieuwe mobiliteitsopties op de markt die een significant voordeel kunnen leveren in termen van reistijd, kosten, milieubelasting en/of het gevoel van ontspanning (bijvoorbeeld de OV-fiets). Wat is de rol van mobiliteit voor flexibel-werkend-Nederland?

Mobiliteit & Duurzaamheid

Al jaren gaat er een discussie rondom mobiliteit en duurzaamheid. Duurzame mobiliteit is een populair onderwerp bij grote bedrijven die grote vaak voor grote groepen mobiliteitscontracten afsluiten met een leasebedrijf of een OV-organisatie. Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzame mobiliteitsoplossingen die niet alleen goed zijn voor de portemonnee maar ook voor mens & milieu. Als bedrijven over willen stappen op duurzamere mobiliteitsopties dan vraagt dat een verandering in de keuzes van de medewerkers, aangezien zij gebruik maken van de leaseauto of van de NS-businesscard.
In een werkend Nederland waarin duurzaamheid geen pre maar een must is, is mobiliteit een belangrijk onderwerp. Hoe zorgen we er voor dat medewerkers ook duurzame keuzes willen maken?

Waarom in deze vorm?

Mobilopolie is een (offline) ‘serious game’ waarin mensen samen bewust worden van hun eigen reisgedrag. Door een spelvorm te gebruiken brengen we mensen bij elkaar en maken we ruimte voor gesprekken over mobiliteit en mobiliteit in combinatie met duurzaamheid of anders werken.
We geloven in Spelenderwijs Wijs. Door middel van ervaring worden deelnemers zich bewust van hun eigen keuzes en we geloven dat dat de meest effectieve manier is om iets te leren. Ook voor kinderen wordt leren 'leuk gemaakt', we geloven dat dit voor volwassen niet anders hoeft te zijn.
Daarnaast kiezen we voor een fysieke vorm met een fysiek contactmoment omdat we geloven dat dat een meerwaarde heeft en meer bewustwording bij de deelnemers oplevert.

vrijdag 3 juli 2015

Solar Team Eindhoven presenteert Stella Lux

De TU-studenten van Solar Team Eindhoven hebben donderdag de opvolger van 's werelds eerste gezinsauto op zonne-energie gepresenteerd. De nieuwe zonnewagen heet Stella Lux. Het is een 'energiepositieve' gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan verbruikt. De zonne-auto kan in Nederland een afstand van ten minste 1000 kilometer afleggen, biedt plaats aan vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem.


Smart Grid Vlaanderen organiseert Smart Grid School

Ook dit jaar organiseert Smart Grids Flanders (SGF) haar jaarlijkse Smart Grid School, een intensief driedaags opleidingstraject voor wie snel wegwijs wil worden in de slimme energiewereld. Zoals elk jaar mag SGF rekenen op dertig gemotiveerde sprekers.

Eén van hen is prof. Joeri Van Mierlo, hoofd van het onderzoekscentrum MOBI aan de VUB (foto). Op donderdag 15 oktober presenteert hij over batterijtechnologie en E-mobility. Van Mierlo: "Twee van de 3 barrières die de doorbraak van elektrische mobiliteit afremmen, hebben te maken met batterijtechnologie. Daarom focust ons onderzoek hierop."Een grote vloot elektrische voertuigen kan de problematiek van piekbelasting op het net helpen aanpakken.”

De groep is momenteel betrokken bij veertien Europese onderzoeksprojecten en zat in vier van de vijf platformen van de Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen. Van Mierlo: “Dat project leverde een schat aan data op, die we bij MOBI verder zullen analyseren.”

Drie barrières voor doorbraak e-mobility

Op de laatste dag van de Smart Grid School, waarop Smart Grids Flanders te gast is bij ABB in Zaventem, spreekt prof. Van Mierlo over batterijtechnologie. “Hoewel elektrische voertuigen al een tijdje op de agenda staan, blijft hun grote doorbraak voorlopig uit. Daar zijn drie redenen voor: de hoge aankoopprijs van de wagens, de geringe publieke beschikbaarheid van laadinfrastructuur en de beperkte actieradius van elektrische voertuigen.”
“Twee van de drie barrières die de doorbraak van e-mobility tegenhouden hebben te maken met batterijtechnologie, daarom focust ons onderzoek hierop. We onderzoeken de impact die de concentratie van bepaalde materialen, zoals kobalt, nikkel of mangaan, heeft op bv. de opslagcapaciteit, de levensduur en de resistentie tegen extreme temperaturen van lithiumbatterijen.”

Prof. dr. Ir. Joeri Van Mierlo: “Ik heb in het verleden al gesproken op evenementen van Smart Grids Flanders en ik engageer me ook dit jaar met plezier voor de Smart Grid School omdat ik geloof dat elektrische voertuigen een belangrijke rol kunnen spelen in het grotere smart grid verhaal.”
“Een grote vloot elektrische voertuigen kan de problematiek van piekbelasting op het net of de nood aan energieopslag helpen aanpakken. Elektrische voertuigen en slimme netten zijn complementair. Het is belangrijk om tijdig over de mogelijkheden en concepten na te denken.” << (bron en foto: Smart Grid Flanders)

ACHTERGROND

Prof. dr. Ir. Joeri Van Mierlo staat aan het hoofd van MOBI (Mobility, Logistics and Automotive Technology Research Center), een zestigkoppig, multidisciplinair onderzoekscentrum verbonden aan de VUB. Zijn team geniet internationale faam en kiest voor een gecombineerde technologische, ecologische en sociaal-economische invalshoek.

donderdag 2 juli 2015

Leaseplan gaat laadpalen verkopen

Leaseplan is een actie gestart waarbij kopers van een gebruikte EV of plug-in hybride voor 550 euro een Lolo laadpaal van The New Motion kunnen aanschaffen. De aanbieding geldt voor consumenten die een (semi-elektrische occasion kopen bij een van de drie Leaseplan Occasion Centra.

Leaseplan zegt hiermee bij te willen dragen aan het vergroenen van het Nederlandse wagenpark. “Tweedehands hybrides zijn relatief duur in de aanschaf en de consument herkent nu vaak nog niet de voordelen van deze auto's”, vertelt Nicole Hagen, woordvoerder van Leaseplan. “Vooral bij een laag jaarkilometrage bespaar je met een hybride of elektrische auto behoorlijk wat geld door lagere brandstofkosten. We informeren daarom de consument over de voordelen en het gebruik van elektrische auto’s. Op die manier stimuleren wij ook particuliere kopers van gebruikte auto’s om elektrisch te rijden en vraag naar dit type auto's te creëren."

Op dit moment krijgt Leaseplan nog niet heel veel plug-in hybrides en EV’s terug uit de lease, zegt Hagen. “Maar de komende jaren zal het aanbod flink toenemen.” Leaseplan biedt op dit moment ongeveer 12 procent van zijn ex-leaseauto’s aan via zijn Occasion Centra. Hierbij worden op basis van het innamerapport kwalitatief de beste auto’s uitgekozen. De rest wordt via de handel in binnen- en buitenland verkocht.

De consument die gebruik maakt van de actie van Leaseplan kan de laadpaal zelf (laten) installeren of dat voor 650 euro door Leaseplan laten verzorgen. De korting op de palen van Leaseplan bedraagt een paar honderd euro.

NKL Kennistour Gemeenten

Om tegemoet te komen aan de afspraken uit het Energieakkoord en daarmee de uitrol van publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer te bevorderen, is het nodig dat gemeenten keuzes gaan maken. Het NKL helpt gehoor te geven aan deze afspraken. Hoe? Samen met VNG en provincies organiseert het NKL najaar 2015 een Kennistour om ideeën op te halen, kennis te delen en betrokken partijen bij elkaar te brengen.

Bezoek afgestemd op informatiebehoefte regio

Per regio, gemeente of provincie is behoefte aan verschillende informatie. Het programma wordt in overleg en op maat samengesteld. Er is ruimte voor het uitwisselen van ideeën, het ophalen van vraagstukken en het afstemmen van wensen en behoeften.

Voorbeelden van onderwerpen die aan bod kunnen komen:
1. Kennisloket Laadinfrastructuur Gemeenten
2. Ketenoptimalisatie Laadinfrastructuur
3. Algemene Datahub Laadproces
4. Rijksbijdrage RVO - optioneel

Planning tour

De tour start eind oktober en loopt door tot begin december 2015. De regio's en de data worden eind van de zomer gecommuniceerd. Zo mogelijk en gewenst wordt aangesloten bij al geplande regionale bijeenkomsten.

Alvast plannen?

Heeft u al ideeën over de presentatie of speciale wensen. Wilt u dat we aansluiten bij een al geplande bijeenkomst of heeft u vragen? Laat het ons weten via de mail info@nklnederland.nl of via de website.

woensdag 1 juli 2015

Kleur eens buiten de lijnen

Mobiliteit in 2030 is ook innovatie op het gebied van gemak en bruikbaarheid. Waarom nog prutsen om je oogappel op de achterbank in een niet passende gordel te wringen terwijl je je hoofd tegen de deurstijl stoot? Volvo verzon er iets op. Ik hoop dat ze doorzetten want Volvo had ook ooit de ideale auto voor vrouwen ontworpen én in 2004 een auto die volledig door vrouwen ontworpen was. Nu maar hopen op een doorbraak.

Het idee van een autostoeltje voor kinderen stamt uit de jaren veertig. Het was Volvo die er twintig jaar later pas echt werk van maakte. Daarom lag het voor de hand dat de Zweden ook verantwoordelijk zijn voor een revolutie op het gebied van veilig en aangenaam vervoeren van kleine kinderen: Excellence Child Seat.



De FamilyFix is voor veel mensen een fantastische uitvinding. Deze werkt 'plug & play' maar er zit ook een nadeel aan. De bijrijder heeft beperkt zicht op wat er zich op de achterbank afspeelt, en de baby achterin heeft het saaiste uitzicht wat je maar bedenken kunt.

Verwissel eens van plaats

Veel kinderen willen het liefst voorin zitten. De Excellence Child Seat maakt dat mogelijk. Door de plaats van de voorste passagier en baby om te draaien heeft de bijrijder perfect zicht op de baby. Ook als chauffeur heb je goed zich op de baby. En de baby? Die heeft ook uitzicht.
Daarbij komt dat je het concept gemakkelijk kunt vervangen door klaptafel die je ook als voetenbankje kunt gebruiken. Mijn gevoel zegt me dat naarmate de auto meer zelfsturend wordt, alle stoelen meer centraal gericht worden.






maandag 29 juni 2015

Arnhem geeft elektrische mobiliteit impuls

Om het rijden met elektrische voertuigen en waterstof-elektrische voertuigen te stimuleren, gaat de gemeente Arnhem de aanschaf van auto's op waterstof en de plaatsing van oplaadpunten bij particulieren en bedrijven aantrekkelijker maken.

De subsidiebedragen voor het plaatsen van laadpalen variëren van € 500,- tot € 2000,- afhankelijk van het aantal laadpunten en een eventuele koppeling met zonnepanelen. De bijdrage voor een waterstof-elektrisch voertuig is maximaal 10.000 euro.

Betere dekking

De regeling loopt tot eind 2015. De gemeente Arnhem werkt al langer aan het stimuleren van elektrisch vervoer door het creëren van laadinfrastructuur in de openbare ruimte. Om de dekking van de oplaadmogelijkheden te verbeteren, wordt nu het plaatsen van laadpunten in de private en semipublieke ruimte ondersteund.

Waterstoftankstation

Verder wordt in Arnhem hard gewerkt aan een nieuw waterstoftankstation, door verschillende bedrijven, de gemeente Arnhem en de rijksoverheid. Om het verdienmodel van dit tankstation positief te beïnvloeden, heeft de gemeente Arnhem het op zich genomen om samen met de bedrijven op zoek te gaan naar potentiele klanten voor dit tankstation. Daarom kunnen ondernemers en particulieren in Arnhem en omgeving een bijdrage van € 10.000,- krijgen.

New energy made in [Arnhem]

Elektrische mobiliteit past perfect bij het streven van het programma New energy made in [Arnhem] om Arnhem duurzamer te maken en vooral een voorstrekkersrol te spelen bij innovaties op het gebied van elektriciteit. Henk Kok: "We willen in 2020 10 procent schonere lucht. Meer e-mobiliteit draagt daaraan goed bij. Helemaal als de elektriciteit duurzaam is opgewekt met waterstof, zonnepanelen of windturbines. Daar gaan we ook voor."

donderdag 25 juni 2015

Bedrijven Talking Traffic overhandigen Manifest aan Minister

Tijdens de Resultatendag van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op donderdag 25 juni 2015 heeft Talking Traffic haar manifest aangeboden aan Minister Melanie Schultz van Haegen. Talking Traffic is een collectief van bedrijven die werken aan een innovatieve aanpak van mobiliteit in Nederland. Als startschot voor een verdere samenwerking hebben deze bedrijven hun gezamenlijke visie op de mobiliteit van de toekomst verwoord in tien concrete punten: ‘De Tien van Talking Traffic’.

Talking Traffic

Talking Traffic staat voor onderling communicerende voertuigen, In-car (Dynamisch) Verkeersmanagement, Collectieve verkeersdiensten, Coöperatief (ITS G5) en Connected (xG/LTE., Deelnemers aan het collectief zijn bedrijven die ergens in deze keten met diensten en producten – van ontwikkeling tot implementatie - een bijdrage leveren. Zij houden zich bezig met de mobiliteit van (over)morgen. Alleen door samen te werken, zo is de overtuiging, creëren we een vruchtbare voedingsbodem voor verdere innovatie op het gebied van mobiliteit in Nederland én daarbuiten.

Nederland gidsland

Voertuigen die met elkaar en de wegkant communiceren, zijn al lang geen science fiction meer. De technologie hiervoor bestaat en wordt op dit moment bijvoorbeeld al uitgerold op de A58 (binnen het project Spookfiles van het programma Beter Benutten). Markt en overheid werken nauw samen aan een standaard architectuur om de verschillende onderdelen op elkaar te laten aansluiten. Pre-commercieel zijn hierover door bedrijven onderling al afspraken gemaakt. We lopen in Nederland voorop als het gaat om connected (rijtaakondersteuning via apps en navigatiesystemen op basis van 3G/4G netwerk) en coöperatieve (5G-bakens) ITS-toepassingen. Om die koppositie te behouden, zullen we elkaar moeten opzoeken en moeten samenwerken. Talking Traffic biedt hiervoor het platform en vormt een gezamenlijke spreekbuis namens het bedrijfsleven.

Manifest ‘De Tien van Talking Traffic’

Talking Traffic ziet kansen om de doelstelling van de overheid – doorstroming, leefbaarheid op en rond de Nederlandse wegen, bereikbaarheid van economische centra en het borgen van de verkeersveiligheid – slimmer in te richten, rekening houdend met de gegeven randvoorwaarden. De visie van de aangesloten bedrijven staat weergegeven in het manifest ‘De Tien van Talking Traffic’. Dit manifest dient als uitnodiging én startschot voor een samenwerking tussen markt, overheid, wegbeheerders en wetenschap.

Aangesloten bedrijven

Partijen die zich aangesloten hebben bij het collectief Talking Traffic en het manifest ondertekend hebben zijn:

Amaryllo, Arcadis, Beijer Automotive, Be-Mobile, Careo, Connection Systems, Cygnify, DAT.Mobility, DTV Consultants, Fourtress, Goudappel Coffeng, Heijmans, HP, Innovactory, MAP Traffic Management, Monotch, NexusZ, Prime Data, Royal HaskoningDHV, Simacan, Trinité, Vialis, V-tron.

woensdag 24 juni 2015

Eerste uitgave CBS-publicatie Transport en Mobiliteit

In Transport en mobiliteit presenteert CBS actuele feiten en trends over het verkeer en vervoer in Nederland. Verschillende aspecten van personenmobiliteit en goederenvervoer zijn in beeld gebracht: verkeers- en vervoersbewegingen, infrastructuur, vervoermiddelen, energieverbruik, milieueffecten, verkeersongevallen en de economische betekenis van transport.

In de eerste uitgave van de CBS-publicatie Transport en mobiliteit (2015) worden feiten en trends in beeld gebracht over verkeer en vervoer in Nederland.

Nederland is, mede door de unieke ligging, een internationaal knooppunt. Rotterdam is de grootste haven van Europa - en de vierde ter wereld - en Schiphol is één van de belangrijkste Europese vliegvelden. Jaarlijks komt bijna 565 miljoen ton goederen Nederland binnen, waarvan 70 procent over zee; bijna 420 miljoen ton goederen verlaten Nederland weer, waarvan 35 procent over zee, een derde deel via de binnenwateren en ruim een vijde over de weg.

De verkeersintensiteit is hoog. Maatregelen tegen files hebben de laatste jaren effect geresorteerd: de vertraging is gereduceerd met 3 procent in de ochtendspits en met 5 procent in de avondspits. Recent lijken de files weer enigszins toe te nemen als gevolg van het economisch herstel.

Binnen Nederland rijden personenauto's 78 procent van het totaal aantal gereden kilometers door motorvoertuigen, bestelauto's 11 procent, vrachtwagens 6 procent. Uniek voor Nederland is dat jong en oud fietst; de vele fietspaden en het vlakke landschap maken de fiets een geschikt vervoermiddel in ons land.

Transportactiviteiten verschaffen werkgelegenheid aan 800 000 mensen in ons land; de brijdrage aan het bbp komt uit op 8,5 procent. De economische crisis heeft de transportsector flink geraakt. In 2009 daalde de omzet met 13 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. Het herstel gaat langzaam: gerekend over de periode 2008-2014 is de omzet van de transportsector als geheel met 1 procent gedaald.

zaterdag 20 juni 2015

Yvonne uit Haren superblij met dagelijkse fietsritten

B-Rider Yvonne Annegarn uit Haren is superblij met haar dagelijkse fietsritten van en naar haar werk in St. Michielsgestel.


Bron: Provincie Noord-Brabant / B-riders

donderdag 11 juni 2015

Zeven miljoen voor laadinfrastructuur

Twaalf partijen hebben een akkoord met de zogeheten “Green Deal Openbaar Toegankelijke Elektrische Laadinfrastructuur”. De overeenkomst moet barrières rond de uitrol van een openbare laadinfrastructuur wegnemen.

Op dit moment staan er zo’n 6.000 laadpalen in de openbare ruimte. Via de Green Deal kan dit met circa 8.000 laadpalen worden uitgebreid. Uitbreiding van laadinfrastructuur is volgens de overheid essentieel voor de marktontwikkeling van elektrisch rijden en optimale benutting van de batterijcapaciteit van plug-in auto’s. Het Rijk stelt daarom 7,2 miljoen euro beschikbaar.

Toegankelijke laadinfrastructuur

“Doel is binnen drie jaar de belemmeringen rond de uitrol van openbaar toegankelijke laadinfrastructuur weg te nemen en een rendabele businesscase mogelijk te maken. Aldus een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: “Innovatie is een belangrijk middel om kostenreducties te bereiken. Het recent opgerichte Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) zal daarom innovatieprogramma’s ontwikkelen en uitvoeren samen met netbeheerders, laadexploitanten, producenten van laadpalen, kennisinstellingen en decentrale overheden.”

Financiering vanuit overheid

Zolang de businesscase nog niet rendabel is, dragen Rijksoverheid, decentrale overheden en private partijen gezamenlijk bij aan de financiering van de uitrol van openbaar toegankelijke laadinfrastructuur. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zal de uitkering faciliteren en publiceert hierover 15 juni meer informatie op deze website.

Zongestuurde laadpaal

De ondertekening vond plaats tijdens de ingebruikname van de eerste zongestuurde slimme laadpaal ter wereld waarbij een elektrische auto wordt opgeladen als de zon schijnt en kan ontladen als de zon niet aanwezig is. De opgeslagen duurzame elektriciteit in de auto kan zo door omwonenden of bedrijven gebruikt worden voor andere doeleinden.

woensdag 10 juni 2015

Subsidie voor overheden die laadpalen stimuleren

Voor gemeenten en provincies is 5,7 miljoen euro beschikbaar om het plaatsen van laadpalen rendabel te maken voor marktpartijen. De decentrale overheden moeten ook zelf investeren. Met de extra bijdrage in de vorm van een Green Deal hoopt het rijk het elektrisch rijden een impuls te geven.

Subsidie nodig voor marktontwikkeling

Op dit moment staan er zo’n 6.000 laadpalen in de openbare ruimte. Via de Green Deal kan dit tot 2018 met circa 8000 laadpalen worden uitgebreid. Uitbreiding van laadinfrastructuur is essentieel voor de marktontwikkeling van elektrisch rijden, stelt het rijk. Voorlopig is daar subsidie voor nodig, legt woordvoerder Frans Nederstigt uit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de uitkering gaat verzorgen. ‘Er is nog geen sprake van een rendabele businesscase voor openbare laadpalen. Dat is de belangrijkste belemmering voor de markt om dit op te pakken.’ Door schaalvergroting en innovatie kan de prijs van laadpalen omlaag en neemt de markt vanaf 2018 het roer over, verwachten het rijk. Naast de 5,7 miljoen voor laadinfrastructuur, komt er 1,5 miljoen euro beschikbaar voor innovatie.

Kosten zullen dalen

De bijdrage van het rijk is dit jaar maximaal 900 euro per laadpaal. Volgend jaar gaat dat bedrag omlaag vaan 600 euro, het jaar daarna naar 300 euro, zegt Nederstigt. De verwachting is immers dat ook de kosten voor de laadinfrastructuur zullen dalen. Op dit moment liggen de kosten voor een laadpaal rond de vijfduizend euro, zegt de woordvoerder. Om in aanmerking te komen voor de rijksbijdrage, moeten overheden zelf een (minimaal) even grote subsidie verlenen. De rest komt voor rekening van de initiatiefnemer.

De rijksbijdrage wordt via het gemeentefonds of provinciefonds uitgekeerd. Meer informatie over de uitkering staat vanaf 15 juni op www.rvo.nl/laadinfrastructuur.

donderdag 4 juni 2015

Nederland leidend met fietssteden

Utrecht is dit jaar opnieuw op de derde plek geëindigd op de lijst van meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Amsterdam staat op een tweede plaats en Eindhoven eindigt dit jaar als vijfde. Ook Frankrijk doet het goed in de top tien.

Dat maken de samenstellers van de Copenhagenize Index, voor de top 20 meest fietsvriendelijke steden ter wereld, dinsdag bekend. In 2013 werd Utrecht ook al derde op de tweejaarlijkse lijst.

De index komt tot stand door de fietsvriendelijkheid in 122 grote steden te meten aan de hand van dertien indicatoren. Ze kijken onder andere naar het fietsbeleid, de faciliteiten en de infrastructuur. De top 20 bestaat uit steden uit veertien landen over drie continenten.

Wereldleider

"Utrecht blijft het kleine broertje van Amsterdam", aldus de samenstellers van de lijst. "Maar Utrecht blijft een wereldleider onder de kleine steden." Zo roemt de jury de nieuwe fietsenstalling op het Jaarbeursplein, waar 12.500 fietsen gestald kunnen worden.

Amsterdam werd dit jaar verslagen door Kopenhagen en daalde van de eerste naar de tweede plek. Eindhoven eindigde dit jaar als vijfde op de Copenhagenize Index.

vrijdag 1 mei 2015

Succesvol symposium Nissan over elektrisch rijden

Wat kan een gemeente doen om elektrische mobiliteit te bevorderen? Deze vraag stond centraal tijdens het nationaal symposium "E-mobility: Nu Voorsorteren" waar Nissan belangrijke partijen samenbracht om deze en andere vragen te beantwoorden.

"Met name steden streven naar schonere lucht voor de inwoners. Het is een plicht die overheden hebben. Elektrische mobiliteit kan helpen de uitstoot van onder meer fijnstof en NOx te verlagen", aldus directeur Jordi Villa van Nissan Nederland. "Wat kunnen lokale overheden doen om elektrisch rijden aan te jagen? Hoe ontwikkel je effectief beleid en welke praktische vraagstukken spelen er rond opladen, kosten en luchtkwaliteit? Beleidsmedewerkers, onderzoekers, ev-experts en deelnemers hebben zich met deze thema's beziggehouden." 

Sprekers op het symposium waren onder anderen oud-staatssecretaris Pieter van Geel, Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht) en Jurjen Helmus (docent innovation management) aan de Hogeschool van Amsterdam.

Tijdens het symposium was er ook aandacht voor een recent praktijkvoorbeeld, namelijk dat van Connexxion die honderd elektrische Nissans e-NV200 Evalia gebruikt voor Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) in de hoofdstad. Maandelijks maakt de onderneming in Amsterdam tussen zo'n 56 duizend AOV-ritten. Sinds maart wordt ongeveer de helft van deze ritten gemaakt met een elektrische Nissan waardoor de uitstoot van CO2, en NOx ter plekke met 38 procent wordt teruggedrongen. Voor Connexxion betekent het een besparing van tweehonderd duizend liter brandstof per jaar
.

woensdag 15 april 2015

Nederlanders amper bekend met nieuwe automobiliteit

Nederlanders zijn amper bekend met nieuwe vormen van automobiliteit, zoals autodelen, autoreisdelen, zakelijke deelauto's, private leasing of een mobiliteitsbudget. Dit blijkt uit een grootschalig uitgevoerd onderzoek van GfK onder ruim 55.000 Nederlanders.

De onbekendheid met de nieuwe vormen van automobiliteit is een belangrijke oorzaak voor het beperkte gebruik en de nog lage instapbereidheid. Ruim 60 procent heeft niet eerder gehoord van het fenomeen autoreisdelen of zakelijke deelauto. Private lease daarentegen is al redelijk bekend; 74 procent heeft er tenminste van gehoord en 48 procent weet globaal wat het inhoudt. Ook autodelen of car sharing is al redelijk ingeburgerd; (bijna 60 procent van gehoord en 35 procent is globaal bekend met de spelregels. Dit blijkt uit een grootschalig uitgevoerd onderzoek van GfK over (Auto)Mobiliteits-concepten onder ruim 55.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

De intentie om de komende jaren zeker of waarschijnlijk gebruik te gaan maken van nieuwe mobiliteitsconcepten is nog gering. De gebruiksintentie varieert van circa 1,5 procent van 'deelconcepten' zoals autodelen, autoreisdelen of de zakelijke deelauto tot 2,4 procent gebruiksintentie voor private lease, circa 3,5 procent voor het bestellen van taxi's via een app en 4,6 procent die de komende jaren zeker of waarschijnlijk gebruik denkt te gaan maken van een zakelijk mobiliteitsbudget via de werkgever.

Geen gebruik

Relatief veel Nederlanders zeggen de komende jaren misschien gebruik te gaan maken van de genoemde vormen van nieuwe automobiliteit. 13 procent denkt de komende jaren misschien wel een nieuwe taxidienst via een app op te roepen, 11 procent denkt misschien de volgende auto via een private leaseconstructie te rijden en zo'n 7 procent zou de komende jaren misschien wel gebruik gaan maken van een deelauto of het delen van autoritten.

Vooralsnog geeft een overgrote meerderheid van de Nederlanders, variërend van zo'n 85 procent tot 95 procent voor de verschillende concepten, aan de komende jaren zeker of waarschijnlijk geen gebruik te zullen gaan maken van de onderzochte nieuwe mobiliteitsconcepten.

© Fred Kramer