Nederland is, mede door de unieke ligging, een internationaal knooppunt. Rotterdam is de grootste haven van Europa - en de vierde ter wereld - en Schiphol is één van de belangrijkste Europese vliegvelden. Jaarlijks komt bijna 565 miljoen ton goederen Nederland binnen, waarvan 70 procent over zee; bijna 420 miljoen ton goederen verlaten Nederland weer, waarvan 35 procent over zee, een derde deel via de binnenwateren en ruim een vijde over de weg.
De verkeersintensiteit is hoog. Maatregelen tegen files hebben de laatste jaren effect geresorteerd: de vertraging is gereduceerd met 3 procent in de ochtendspits en met 5 procent in de avondspits. Recent lijken de files weer enigszins toe te nemen als gevolg van het economisch herstel.
Binnen Nederland rijden personenauto's 78 procent van het totaal aantal gereden kilometers door motorvoertuigen, bestelauto's 11 procent, vrachtwagens 6 procent. Uniek voor Nederland is dat jong en oud fietst; de vele fietspaden en het vlakke landschap maken de fiets een geschikt vervoermiddel in ons land.
Transportactiviteiten verschaffen werkgelegenheid aan 800 000 mensen in ons land; de brijdrage aan het bbp komt uit op 8,5 procent. De economische crisis heeft de transportsector flink geraakt. In 2009 daalde de omzet met 13 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. Het herstel gaat langzaam: gerekend over de periode 2008-2014 is de omzet van de transportsector als geheel met 1 procent gedaald.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten