donderdag 24 december 2015

Slimmer omgaan met mobiliteit volgens Shell

"Vanochtend ben ik met de trein naar Rotterdam gekomen, gebruikmakend van een Shell-kaart," vertelt Ewald Breunesse. "Nog maar enkele jaren geleden, zou dit ervaren worden als heel onwaarschijnlijk." Het mobilititeitsdenken is in beweging. Shell beweegt mee. Een gesprek over mobiliteitsontwikkelingen en –oplossingen in het Shell Downstream-kantoor aan het Weena met Ewald Breunesse en Robert Springer.

Shell Manager Energie Transities Ewald Breunisse is de man van (middel)lange termijnvisies vanuit een niet-commerciële, institutionele benadering. Shell Sales Manager Commercial Fleet Robert Springer zit meer aan ‘de klantenkant’, zoals hij het zelf omschrijft, maar met zijn gesprekspartner gemeen heeft dat hij graag vooruitkijkt. Twee verschillende invalshoeken, wat een bredere visie op het onderwerp geeft en het gesprek gelaagder maakt.

Auto of OV?

De wereld verandert, we kennen detrends: een groeiende wereldbevolking, groeiende energiebehoefte en het fenomeen verstedelijking, een toename van het aantal mensen dat in steden woont en werkt. Dat betekent ook meer auto’s in de stad, waardoor ook het gebruik van dit vervoermiddel minder comfortabel wordt. Breunesse: "Mensen zullen hierdoor vaker gebruik maken van het openbaar vervoer, zeker tussen grote steden onderling. Je ziet dit vooral bij jongeren die opgroeien in een stedelijke omgeving, voor hen is autobezit en –gebruik minder vanzelfsprekend dan voor eerdere generaties stedelijke jongeren. Auto of OV? Zelf maak ik ook telkens die afweging. Om naar hartje Rotterdam te komen, vond ik het vandaag makkelijker om met de trein te komen."

Shell Mobility

Met het mobiliteitsconcept Shell Mobility speelt Shell in op het veranderende mobiliteitsdenken. Shell Mobility biedt mensen de mogelijkheid om flexibel omte gaan met mobiliteit. Dat wil zeggen dat gebruikers de keus hebben uit diverse vervoermiddelen en services op basisvan wat hen het beste uitkomt. Robert: "Werknemers kunnen met Shell Mobility zelf het vervoermiddel kiezen dat het beste bij hen past. De daarbij gemaakte kosten hoeven niet meer door de werknemer zelf voorgeschoten te worden. Bedrijven profiteren van administratieve vereenvoudiging en betere management informatie. Alles komt automatisch op één btw-verzamelfactuur. Dat is niet alleen overzichtelijker, het scheelt ook veel tijd en moeite in het verwerken van declaraties. Het is mogelijk online de reiskosten te bekijken en te analyseren om op die manier te ontdekken of er optimaliseringsmogelijkheden zijn. Bovendien wordt reistijd werktijd, want e-mailen en telefoneren doe je bijvoorbeeld in de trein."

Mobiliteitsoplossingen

"Je ziet dat het denken over ‘de auto van de zaak’ zowel bij medewerkers als bij werkgevers de laatste jaren verandert," aldus Springer. "Er wordt veel meer vanuit een breder perspectief naar mobiliteit gekeken. Bedrijven onderzoeken hoe zaken die met mobiliteit te maken hebben versimpeld kunnen worden en welke mogelijkheden de ontwikkeling van technologie biedt. Zaken als roet- en CO2-uitstoot worden in toenemende mate in de besluitvorming meegenomen. Wij bieden hierbij ondersteuning, onder meer met Shell Mobility-oplossingen, en we zijn hierover continu in dialoog met bedrijven. Naast de wagenparkbeheerder en de inkoopspecialist neemt ook de HR-manager vaker deel aan het gesprek. Want ook zaken als werknemersvoordelen en belastingtechnische aspecten komen aan de orde. Je ziet ook de traditionele scheiding tussen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer vervagen. Wij zitten niet meer alleen aan tafel als brandstofleverancier, maar als partij die meedenkt over mobiliteitsoplossingen en alle aspecten die daaraan gerelateerd zijn."

Nederland pilotland

Gezien de grote en complexe vraagstukken ten aanzien energiebronnen en mobiliteit is innovatie enorm belangrijk. Breunesse: "Nederland loopt hierin voorop. We zijn een ideaal testland, mede omdat we open staan voor vernieuwing. Dat verbaast sommige mensen weleens, maar als je kijkt naar de top van innoverende landen, dan staat Nederland in lijstjes altijd ergens bovenin. Dat heeft ook praktische gevolgen. Zo is Nederland een van de weinige landen met een geïntegreerd OV-systeem. Voor Shell is Nederland ook een belangrijk pilotland. Met Shell LNG en Shell GTL Fuel zijn we een van de vooroplopende landen." Shell Mobility is een mooi voorbeeld op het gebied van diensten. "Data zullen daarbij een steeds grotere rol gaan spelen", zegt Robert Springer. "De technologie maakt het mogelijk om veel data te genereren, daar kan veel informatie uitgehaald worden. Analyse van data geeft bedrijven antwoorden op vragenals: welke routes leggen mijn auto’s af, waar zijn ze, hoe worden ze gebruikt wat betreft rijgedrag, niet alleen gekoppeld aan brandstofgebruik, maar ook ten aanzien van veiligheid van medewerkers, in combinatie met verzekeringen en het efficiënt inzetten van auto’s."

Shell over tien jaar

Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat, luidt niet voor niets het gezegde. Durven de gesprekspartners desondanks iets zeggen over de vraag waar Shell staatover pakweg tien jaar? Breunesse: "Producten zullen een stuk schoner zijn dan momenteel. Er zal ook een flinke verschuiving hebben plaatsgevonden van olie naar gas. Gas in allerlei vormen, ook als basis voor kunststoffen." Springer: "We blijven een energieleverancier en blijven werken aan vernieuwing en verbetering van brandstoffen. Daarnaast zullen we bedrijven een breder pallet oplossingen bieden, waarbij IT een grote rol speelt. De centrale rol die de fysieke card, dat rechthoekige stukje plastic, nu nog heeft, zal zijn uitgespeeld. Wat dan de dominante interface zal zijn, valt op dit moment met geen mogelijkheid te voorspellen." Klik hier voor meer informatie.

woensdag 23 december 2015

Kwartier gratis parkeren in Breda gaat nu echt in

Vanaf 1 januari 2016 mogen alle automobilisten in Breda 15 minuten gratis parkeren in de Boschstraat, de Korte Boschstraat, de Haagdijk, de Nieuwe Haagdijk en de Nieuwe Ginnekenstraat.

Om dat mogelijk te maken worden de parkeerautomaten in die straten dezer dagen aangepast. Op die datum wordt ook in die straten het betaald parkeren op kenteken ingevoerd. Dat betekent dat een automobilist die via de automaat betaalt, vanaf eind volgende week daarop zijn kenteken in moet tikken. Het ticket dat vervolgens door de automaat uitgedraaid wordt, moet als extra controle nog steeds achter de voorruit gelegd worden.

Wie langer dan 15 minuten wil parkeren zal vooraf moeten betalen, maar de eerste 15 minuten worden dan automatisch niet meegerekend. Voor mensen die gebruikmaken van hun mobiele telefoon en een parkeerapp van Parkmobile, Yellow Brick of ANWB Mobiel Parkeren verandert er niets. De software op de telefoon zorgt ervoor dat de teller van de digitale kassa pas na 15 minuten begint te lopen.

Ondernemers uit de binnenstad hebben het afgelopen jaar stevig gelobbyd voor een half uur gratis parkeren, maar zeggen tevreden te zijn met het kwartier dat uiteindelijk uit de bus gerold is.

dinsdag 22 december 2015

Stap in de E-One!

Klimaatverandering beperken, energiezekerheid waarborgen en de luchtkwaliteit verbeteren. Belangrijke items vandaag. Elektrisch vervoer kan een stevige bijdrage leveren. Innovatieve producten en een sterk verbeterde accutechnologie die een grotere actieradius mogelijk maken, brengen de doelen nog dichterbij. Met de E-ONE zelfs binnen handbereik. We hebben groot nieuws! Uit ons eigen Katwijk. Want de toekomst van lokale mobiliteit begint…nu! Stap in de E-ONE en ervaar het nieuwe rijden.

E-ONE is een initiatief van Erik Vegt, Dave Goudeket en Piet Ooms. Drie enthousiaste regiogenoten met een missie. 'Mensen moeten bewuster omgaan met hun leefomgeving. Voor nu én voor het nageslacht. Wij helpen met een supergaaf, innovatief en toekomstbestendig product. En laten Katwijk daar nu graag mee kennis maken.’

Wat is de E-ONE?

De E-ONE is een 100% elektrisch aangedreven eenpersoons voertuig. Hip, kleurrijk, handgemaakt en supersterk. Rijden mag je ermee als je 16 jaar of ouder bent, op het fietspad maar ook op de 50-km wegen. Zonder te trappen haal je max. 25 km per uur. De E-ONE heeft een actieradius van 40 tot 120 km en een rijbewijs is niet nodig.

Waarom zou je kiezen voor de E-ONE?

De E-ONE staat voor luxe, supersnel en veilig vervoer. Parkeerproblemen zijn verleden tijd. Je bespaart brandstofkosten en voorkomt file-ergernis. Je hebt geen last van wind en regen, want je zit droog. De E-ONE is dus rijden én genieten tegelijk. Bovendien is het goed voor het milieu. Acculaden doe je op het lichtnet, een volle accu kost je ongeveer 11 cent. Maar de E-ONE rijdt ook op zonnestroom. Op 50 km-wegen kun je met de E-ONE uitstekend uit de voeten, zonder ook maar één stap te verzetten. Daarom is de E-ONE uitermate geschikt als lokaal vervoersmiddel.

Waar kan ik de E-ONE zien en proberen?

De E-ONE is de regionale trots met (inter)nationale ambitie. Bedacht, ontworpen én geproduceerd op voormalig vliegveld Valkenburg. Met veel voordelen voor de gebruiker en voor de wereld eromheen. Iedereen kan een mooie E-ONE rijden. Ze zijn verkrijgbaar op bestelling. Wil je meer informatie, bezoek dan de website:www.e-one. nl. Heb je interesse en wil je een proefrit maken? Stuur een e-mail naar: informatie@e-one.nl. Wie voor 31 december 2015 nog een E-ONE koopt, ontvangt er voor 1 jaar een gratis all risk verzekering bij. Bedrijven kunnen gebruik maken van investeringsaftrek. En de bijtelling, die is... 0%.



Particulier of ondernemer? Start 2016 groen! (ook in andere kleuren leverbaar...) Stap in de E-ONE!

Meer informatie: www.e-one.nl

donderdag 10 december 2015

Noord-Brabant en Eneco samen in laadoplossingen

De provincie Noord-Brabant stapt samen met Eneco in de markt voor vernieuwende laadoplossingen in het publieke domein. Begin 2016 start het eerste project met 50 slimme, semipublieke laadpalen.

De 2 partijen maakten dit initiatief bekend op de klimaattop in Parijs als onderdeel van een bredere samenwerking.

De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om in 2020 de laadinfrastructuur en energievoorziening gereed te hebben voor 100.000 elektrische voertuigen en zo bij te dragen aan een versnelling van elektrisch vervoer en gebruik van zonne- en windenergie.

Volgens de provincie en Eneco kunnen de doelen in het Energieakkoord onder meer worden behaald door de ambities rondom elektrisch vervoer vast te houden en voor Brabant in te zetten op 100.000 elektrische voertuigen in 2020. In samenwerking met gemeenten, inwoners en het bedrijfsleven wordt de huidige aanpak door de provincie versterkt en zal onder andere het aantal slimme oplaadpunten en diensten uitgebreid worden.

Om elektrische voertuigen te voorzien van duurzame energie wordt de koppeling met productie uit duurzame Brabantse energiebronnen zoals bijvoorbeeld zonne- en windenergie verbeterd. Daarbij wordt samenwerking met lokale initiatieven en de opslag van energie ook nadrukkelijk meegenomen. Voor de koppeling tussen duurzame energiebronnen en elektrisch vervoer zijn slimme laaddiensten nodig. Eneco verzorgt die al voor thuis laden en breidt dit in Brabant uit naar publiek laden.

Trots op Brabant!

Of ik ben te nauw betrokken bij van alles wat er gebeurt op het gebied van mobiliteit in Brabant, of het is werkelijk: Brabant mag trots zijn op Brabant. In de zogenaamde "Longread Energie" van de provincie wordt ruim aandacht besteed aan duurzaam verkeer en vervoer. Van laadpaal tot lange bussen, van individueel initiatief tot collectieve voorziening.

In presentaties heb ik veelvuldig gesproken over autobezit en autogebruik in de toekomst. Aan die gedachte zit uiteraard ook de autonome automobiel (eigenlijk is dat een pleonasme) gekoppeld. De drie-eenheid van de heilige koe: elektrisch, autonoom, uitwisselbaar, en natuurlijk hoort de stalen ros ook in de verzameling.

"Bij een duurzaam Brabant hoort ook duurzaam vervoer. Hiermee verwacht de provincie een besparing van 1,5 procent te kunnen bewerkstelligen. Elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens rijden er inmiddels. De laadinfrastructuur krijgt serieuze vormen, zero emissie busvervoer is in 2025 gerealiseerd en ook zijn er steeds meer kansen voor zero emissie transport, zeker in de steden. De versnelling zit hier niet in de techniek, maar in ons hoofd. Om de echte overstap te maken naar 100% elektrisch vervoer, moeten we als samenleving anders gaan denken over het bezit en gebruik van mobiliteit. Onze grote vraag is: Hoe kunnen we Brabant klaarstomen voor de transitie van bezit naar gebruik van mobiliteit? En hoe kunnen we de elektrische auto gebruiken als onlosmakelijk deel van het decentrale energiesysteem van de toekomst? Want als we ons allemaal op een Uber-achtige manier zouden verplaatsen, gebruiken we in één klap tot negentig procent minder energie".


Infographic Smart & Green mobility
Deze passage uit de "longread" van de Provincie Noord-Brabant geeft de ambitie van de provincie weer als het gaat om hun inzet op duurzaam vervoer. Ondanks dat Uber er tot mijn grote spijt de stekker uit heeft getrokken, wordt de gedachtengang van uitwisselbaarheid hier omarmd.

Smart and Green mobility noemt de provincie de nieuwe ambitie. En smart groeit als kool, disruptief is de nieuwe orde.

Alle kansen liggen in Brabant, met Tesla, AutomotiveNL, TU/e maar vooral ook met een overheid die de voorwaarden schept. En terwijl ik dit schrijf, druppelt er nieuw nieuws (ook een pleonasme) mijn mailbox binnen: Brabant gaat samen met Eneco laadoplossingen voor het publieke domein ontwikkelen. Uit ervaring weet ik dat dit een lastige zaak is want elke laadpaal in het publieke domein is toch weer een apparaat dat kapot kan. Ook dat is natuurlijk oplosbaar.

Deze longread over energie is inspirerend, lees hem! Hij vraagt natuurlijk om een vervolg: de longread over slimme mobiliteit in de provincie.

woensdag 9 december 2015

Subsidie voor nieuwe busterminal Eindhoven Airport

De provincie Noord-Brabant verleent Eindhoven Airport een subsidie van € 1,1 miljoen voor de bouw van een busterminal voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

06
De nieuwe overdekte terminal biedt meer ruimte en comfort voor de reizigers die met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven reizen en kan een verdere groei van het aantal OV-reizigers opvangen.

Toegangspoort voor Brabant

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Een goed bereikbare luchthaven is een belangrijke toegangspoort voor Brabant. We investeren als provincie daarom enerzijds in het verbeteren van de bereikbaarheid voor het autoverkeer vanaf de Anthony Fokkerweg, de A2 en de A58. Met dit nieuwe busstation wordt het voor reizigers ook aantrekkelijker om met het OV van en naar de luchthaven te reizen. De bouw van deze nieuwe en ruimere OV-terminal past daarmee binnen de ambitie die we als provincie hebben om de internationale bereikbaarheid van Brabant via meerdere vervoersmodaliteiten te verbeteren.”

Realisatie

De nieuwe (H)OV-terminal vervangt het huidige busperron op de luchthaven en wordt gebouwd op het huidige kort-parkeerterrein voor de luchthaven. Eindhoven Airport start in 2016 met de realisatie van het multifunctionele OV-terminal. Het busstation wordt gecombineerd met een multifunctioneel gebouw waarin ook het kort parkeren en horeca- en retailfuncties worden ondergebracht. Na de verwachte oplevering medio 2017 kan de nieuwe OV-vervoerder in de regio Zuidoost-Brabant gebruik maken van de (H)OV-terminal. Het beheer en onderhoud van de terminal is in handen van de luchthaven.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Een toekomst met connected en coöperatieve innovaties

Het Practical Knowledge Café vond deze keer plaats tijdens de Dag van Verkeer en Mobiliteit op donderdag 26 november. De Dag van Verkeer en Mobiliteit is een jaarlijkse vakbeurs in Houten en stond dit jaar in het teken van Intelligente Transport Systemen (ITS). Na een dag vol interessante gesprekken en inhoudelijke sessies over ITS -projecten en diensten in het ITS paviljoen is er afsluitend een Practical Knowledge Café.

Beleidsmedewerkers, wegbeheerders, ondernemers en belanghebbenden wisselen dit keer kennis uit over wat er binnen het programma ITS gebeurt. Onder leiding van Caspar de Jonge (programmamanager Beter Benutten ITS) wordt vooruitgeblikt op een toekomst met connected en coöperatieve innovaties.

Heilige graal

Bram Hendrix, Smart Mobility manager AutomotiveNL, neemt de zaal in rap tempo mee naar een toekomst waarin wij en onze slimme auto’s zijn verbonden met andere auto’s, smartphones en systemen, zoals verkeerslichten. ‘De zelfrijdende auto is de Heilige graal, op weg daarnaar toe werken mens en machine steeds beter samen’, stelt Hendrix.

Hij maakt zijn toekomstbeeld concreet met voorbeelden. Zo kunnen we binnen vijf jaar vanuit de auto een vrije parkeerplek reserveren en worden we hier naadloos naartoe geleid. Communicatie tussen auto’s geeft ons de ruimte om probleemloos in te voegen. Vrachtverkeer krijgt binnen afzienbare tijd voorrang bij verkeerslichten en kan zo 13 procent besparen op brandstof. Hendrix blijft realistisch, want het zal zeker tot 2075 duren voordat we onze kinderen kunnen toevertrouwen aan een zelfrijdende auto die hen veilig naar school brengt.

Snelle en complete data

Steven Logghe, Business Unit Director Be-Mobile, benadert de weg naar de zelfrijdende auto vanuit een ander perspectief. Voor het overnemen van de operationele rijtaak moet een auto binnen een seconde beslissingen kunnen nemen. Dat vraagt een supersnelle verbinding. In dat opzicht verwacht hij veel van 5G. ‘Dat is vele malen sneller dan glasvezel en zal een gigantische ontwikkeling ontketenen.’

Een andere voorwaarde, die ook al noodzakelijk is voor de tactische ondersteuning van onze rijtaak, is ruwe, snelle en complete data. Steven wil de data ‘vers als vis en rauw als sushi’. Met de inspanningen rondom het ITS thema Data Top 8 komen wegbeheerders aan die wens tegemoet, zo blijkt uit de presentatie van Patrick van Norden, regisseur Verkeersmanagement en Wegenstructuur, Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Debat vanuit de praktijk

Wim Vossebelt, CEO V-Tron, en Paul van Koningsbruggen, programmamanager Technolution, wisselen in een afsluitend gesprek hun ervaringen uit met het ondersteunen van de tactische rijtaak. Beiden hebben ervaring met de ontwikkeling en implementatie van apps die automobilisten hierbij ondersteunen (ZOOF en Flowpatrol). Uit die ervaringen blijkt dat het nog niet eenvoudig is om forenzen te motiveren zo’n applicatie te gebruiken. Externe beloningen en spaarsystemen blijven nodig, ook al omdat het resultaat van goed gedrag (het voorkomen van een file) voor gebruikers niet direct merkbaar is. Een andere succesvoorwaarde is opschaling naar landelijke of liever nog internationale diensten.

Tot slot gooien beide heren nog een ‘knuppel in het hoenderhok’. Ze willen helderheid over de rolverdeling tussen private en publieke partijen. Want als nieuwe technieken het verkeersmanagement steeds meer gaan overnemen, zal die rol verschuiven naar private partijen. Dat vergt langjarige, consistente afspraken over rol- en taakverdeling.

Bron: Platform Beter Benutten

dinsdag 1 december 2015

TU/E wint World Solar Challenge

Laat het team voor zich spreken:

Het is ons gelukt! Vorige maand, op 25 oktober, hebben we onze wereldtitel weten te prolongeren met Stella Lux. Het was een enorm spannende wedstrijd tussen het Japanse team Kogakuin en ons. Het team uit Japan had het dynamische deel van de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Echter, onze practicality score van 8,45 was hoog genoeg om dit gat uiteindelijk te overbruggen.



Dit was ons niet gelukt zonder de hulp van de Technische Universiteit Eindhoven, al onze partners, de Solar Mile clubleden en natuurlijk u, onze nieuwsbrieflezer. Producten, faciliteiten, financiële middelen en emotionele support waren allemaal nodig om Stella Lux te vormen tot wat ze vandaag de dag is: een wereldkampioene. Daarom willen we iedereen hartelijk bedanken die heeft meegeholpen aan dit project!