dinsdag 17 februari 2015

Hoeksche Waard Duurzaam: promotie elektrisch rijden

Hoeksche Waard Duurzaam gaat zich dit jaar weer richten op een nieuw project, waarbij het vooral zal draaien om de promotie van elektrisch rijden. De belangrijkste achterliggende gedachte en doelstelling is om zo ook in de Hoeksche Waard een bijdrage te leveren aan het structureel terug dringen van de hoeveelheid fijnstof.

Henk van de Berg van HW Duurzaam geeft een nadere toelichting: "Het is echt niet zo dat fijnstof een probleem is in een landelijke omgeving, zoals de Hoeksche Waard. Dat is wel zo in een stedelijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan delen van Rotterdam. In de Hoeksche Waard liggen de fijnstof waarden bijna overal ruim beneden de normen, behalve in een klein gebied bij de op- en afrit van de A29, waar veel verkeer is. Wij zijn er echter van overtuigd dat elektrisch rijden uiteindelijk de toekomst heeft en als je werk maakt van de promotie daarvan lever je gelijk ook een bijdrage aan het terug dringen van fijnstof. Daarom willen in de Hoeksche waard drie oplaadzuilen gaan exploiteren. Eén in Puttershoek bij de Hema, één in Oud-Beijerland bij Post-21 en eentje in Numansdorp bij Het Schippershuis. Het zijn dus alle drie oplaadzuilen die gewoon in de openbare ruimte beschikbaar zijn."

Eind april komt er ook een zogenaamd 'driving on demand' pilot-project waarbij een elektrische auto (Nissan Leaf) op 'afroep' beschikbaar komt. Deze 'abonnement' auto komt bij Post-21 te staan. Er zullen onder andere stickers op komen van 'Hoeksche Waard Energie'.

"Wij hebben hier in Oud-Beijerland Lunchcafé Zonder Meer, waar ook vrijwilligers bij betrokken zijn. Ik kan mij voorstellen dat degenen die van buiten komen straks ook gebruik maken van onze elektrische auto", aldus Henk van den Berg.

Verbinding zoeken in duurzaamheid

Voor het exploiteren van de oplaadzuilen is een subsidie beschikbaar. Overigens is bij de A29 afrit/oprit een zgn. 'snel-laadzuil' aanwezig en HW Duurzaam hoopt ook dat die meer gebruikt zal gaan worden. Het gebruik maken van een op afroep beschikbare, elektrische auto door vrijwilligers is iets dat Van den Berg en Hoeksche Waard Duurzaam-voorzitter Ewit Roos uiteraard zouden toejuichen: 'Eén van de doelstellingen is tenslotte het zoeken naar verbindingen, waarmee een duurzamere samenleving ook in de Hoeksche Waard steeds meer vorm krijgt. Eerder maakte HW Duurzaam zich onder meer al sterk voor het gebruik van zonnepanelen. Dit in samenwerking met gemeenten en HW Wonen." En nu gaat men dus samen met HW Energie serieus werk maken van de promotie van elektrisch rijden.

HW Energie is een volle dochter van de coöperatie Hoeksche Waard Duurzaam. Als coöperatie zonder winstoogmerk (opgericht in 2009) streeft men naar verduurzaming van de Hoeksche Waard. Dit doet men onder andere door te werken aan een breder draagvlak voor duurzame ontwikkelingen en duurzame ideeën in daden om te zetten.

Bron: Martijn Kuiler

zondag 15 februari 2015

Naar nieuwe parkeertarieven?

Automobilisten zijn niet verplicht om hun kenteken in te voeren bij de parkeerautomaat. Het is voldoende om een kaartje te kopen en dat achter de voorruit te leggen. Dat heeft de rechter beslist in een zaak die was aangespannen door de Stichting Privacy First. Feitelijk zegt de rechter: "als u kunt aantonen dat de belasting voldaan is, kan er geen naheffing worden opgelegd". Wat betekent dit voor het betaald parkeren in de toekomst? 

Kentekenparkeren is gemak

Kentekenparkeren maakt controle en handhaving een stuk gemakkelijker. Controleurs scannen de kentekens van geparkeerde voertuigen en als het goed is, zijn die kentekens via de parkeerautomaat of dankzij belparkeren ingevoerd in de database die voor de controle gebruikt wordt. Wie niet in de database staat, krijgt een bon. Daar heeft de rechter nu eigenlijk een stokje voor gestoken. Als je kunt aantonen dat je de parkeerbelasting betaald hebt, bijvoorbeeld met een kaartje uit de automaat maar ook achteraf via een bankafschrift (bij het gebruik van een pinpas), toon je aan dat de belasting betaald is. Op zich is dat een logische zaak en eigenlijk hadden we dat op grond van jurisprudentie ook wel kunnen verwachten..

Kentekenparkeren is efficiënt

Kentekenparkeren heeft vooral voordelen voor gemeente. Het is een efficiënt en effectief proces en dat scheelt, zeker op de langere termijn, in de exploitatiekosten. Daarom zijn veel gemeentes er voor en het liefst zouden gemeentes het gebruik van contant geld, bonnetjes et cetera inwisselen voor het betalen met een pasje of via de smartphone. Nu het gewenst gedrag kennelijk minder gemakkelijk af te dwingen is, is het een mooi moment om de belastingheffing eens tegen het licht te houden.

Transactiekosten

Ik ben er wel voor dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de parkeerbelasting en transactiekosten. Als fervent gebruiker van het "belparkeren" vind ik het prima dat ik een bescheiden abonnementsgeld per maand betaal en vijftien cent per parkeertransactie. Ik betaal meer voor het parkeren dan iemand die gewoon bij de automaat betaalt. Dat levert mij gemak op: ik betaal nooit veel teveel voor het parkeren en ik krijg ook geen bon als ik volgens de plaatselijke regels parkeer en het systeem in werking zet. Wie weet ben ik per saldo goedkoper uit, ik heb dat nooit uit willen rekenen.
Ondertussen betaalt de gemeente enkele procenten over de inkomsten aan de belprovider en heeft daar kennelijk ook vrede mee.

Waarom zouden we niet alle transactiekosten rechtstreeks door de parkeerder laten betalen? Op grond van gegevens kunnen we berekenen wat de kosten zijn voor de verschillende betaalsoorten: belparkeren, pinnen, dip & go en contant (en vergunningen) en we kunnen ook in beeld brengen wat het printen van een parkeerkaartje kost. Als privacy écht iets waard is, moet je contant betalen bij de automaat en een kaartje vragen. voor beide stappen in het proces kunnen kosten berekend worden. Ook de exploitatiekosten van de automaat kunnen worden toegeschreven aan de parkeerders die van de automaat gebruik maken. Dat zijn alle parkeerders behalve de belparkeerders (en vergunninghouders). 

Voordelen

Op deze manier geef je de parkeerder meer vrijheid om te kiezen voor gemak, voor lage kosten of voor privacy. Afhankelijk van de keuze van de parkeerder betaalt hij daar een prijs voor. Wellicht moet de wetgeving aangepast worden maar daar is vast wel een mouw aan te passen. Laten we wel zijn, waarom betalen belparkeerders mee aan de langzaam verouderende infrastructuur van de parkeerautomaat terwijl ze er geen gebruik van maken?

vrijdag 13 februari 2015

Ecotap en Allego, een mooi koppel

Vanmiddag ben ik op bezoek geweest bij Ecotap in Boxtel. Ik heb me op de hoogte laten stellen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebod van oplaadpalen. Er zijn serieuze slagen nodig op het gebied van laadinfrastructuur en waarschijnlijk is een open marktmodel wel het meest geschikte model, met een vliegwielfunctie voor rijders en leveranciers.


Minister Schultz plaatst een Ecotap
Reinier van den Berg van Ecotap kwam met het nieuws dat Ecotap en Allego elkaar hebben gevonden. Ecotap is een van de grootste makers van oplaadpalen en bekend van de fietsoplaadpaal met zonnepaneel. Ecotap heeft eveneens een terugverdienmodel ontwikkeld waardoor het voor aanbieders aantrekkelijk is om in laadpalen te investeren. Allego gaat nog een stapje verder, Allego investeert zelf in de laadinfrastructuur en vraagt van de overheid niets meer of minder dan een vergunning om de palen ergens te plaatsen. Allego is geen fabrikant, Allego is een serviceverlener op het gebied van laadinfrastructuur en voorheen bekend als Alliander. Dankzij dit open marktmodel gedraagt Allego zich eigenlijk hetzelfde als Shell of Esso of als FastNed maar dan op plaatsen waar de elektrische rijder gemakkelijk kan komen: voornamelijk in de bebouwde kom. Ook de kracht van Ecotap ligt in de bebouwde kom.


Ook Helmond, Zaltbommel en Groningen hebben de markt voor oplaadpalen opengegooid. Uiteraard mogen we dat van Helmond verwachten, als kloppend hart van innovatie in mobiliteit. Het open marktmodel dus, waardoor overheden zo weinig mogelijk omkijken hebben naar het leveren van stroom voor fietsen en auto's. De overheid is tenslotte geen stroomleverancier. Overigens geldt het open marktmodel niet alleen voor aanbieders van stroom op grote schaal, elke gebruiker van een elektrisch voertuig kan een aanvraag indienen die vervolgers door een elektriciteitsaanbieder wordt afgehandeld.

Oplaadhek
Verder heb ik nog een kijkje in de keuken genomen bij Ecotap, dat momenteel gigantisch uitbreidt. Ecotap werkt veel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en levert alleen al vanwege dat feit een aandeel aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In november 2014 had ik al kennis gemaakt met de creativiteit van Ecotap: "een oplaadpaal hoeft niet aan een paal te hangen". Integreren met toegangshekken of met fietsenrekken, alles is in feite mogelijk. Toch blijft een van de nadelen van de oplaadbare fiets dat elke fiets zijn eigen type oplader en mogelijk zijn eigen stekkertje heeft. Daar zouden de producenten van elektrische fietsen nog een stap in kunnen zetten.



Oplaadrek
De fietsenrekken, eventueel aangevuld met een zonnepaneel, zijn uitermate geschikt om te plaatsen bij toeristische attracties, parken en bossen. En uiteraard bij allerlei uitspanningen.

vrijdag 6 februari 2015

Kenteken invoeren niet verplicht

Automobilisten zijn niet verplicht om hun kenteken in te voeren bij de parkeerautomaat. Het is voldoende om een kaartje te kopen en dat achter de voorruit te leggen. Dat heeft de rechter beslist in een zaak die was aangespannen door de Stichting Privacy First. Feitelijk zegt de rechter: "als u kunt aantonen dat de belasting voldaan is, kan er geen naheffing worden opgelegd". Wat betekent dit voor het betaald parkeren in de toekomst? 

Kentekenparkeren is gemak

Kentekenparkeren maakt controle en handhaving een stuk gemakkelijker. Controleurs scannen de kentekens van geparkeerde voertuigen en als het goed is, zijn die kentekens via de parkeerautomaat of dankzij belparkeren ingevoerd in de database die voor de controle gebruikt wordt. Wie niet in de database staat, krijgt een bon. Daar heeft de rechter nu eigenlijk een stokje voor gestoken. Als je kunt aantonen dat je de parkeerbelasting betaald hebt, bijvoorbeeld met een kaartje uit de automaat maar ook achteraf via een bankafschrift (bij het gebruik van een pinpas), toon je aan dat de belasting betaald is. Op zich is dat een logische zaak en eigenlijk hadden we dat op grond van jurisprudentie ook wel kunnen verwachten..

Kentekenparkeren is efficiënt

Kentekenparkeren heeft vooral voordelen voor gemeente. Het is een efficiënt en effectief proces en dat scheelt, zeker op de langere termijn, in de exploitatiekosten. Daarom zijn veel gemeentes er voor en het liefst zouden gemeentes het gebruik van contant geld, bonnetjes et cetera inwisselen voor het betalen met een pasje of via de smartphone. Nu het gewenst gedrag kennelijk minder gemakkelijk af te dwingen is, is het een mooi moment om de belastingheffing eens tegen het licht te houden.

Transactiekosten

Ik ben er wel voor dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de parkeerbelasting en transactiekosten. Als fervent gebruiker van het "belparkeren" vind ik het prima dat ik een bescheiden abonnementsgeld per maand betaal en vijftien cent per parkeertransactie. Ik betaal meer voor het parkeren dan iemand die gewoon bij de automaat betaalt. Dat levert mij gemak op: ik betaal nooit veel teveel voor het parkeren en ik krijg ook geen bon als ik volgens de plaatselijke regels parkeer en het systeem in werking zet. Wie weet ben ik per saldo goedkoper uit, ik heb dat nooit uit willen rekenen.
Ondertussen betaalt de gemeente enkele procenten over de inkomsten aan de belprovider en heeft daar kennelijk ook vrede mee.

Waarom zouden we niet alle transactiekosten rechtstreeks door de parkeerder laten betalen? Op grond van gegevens kunnen we berekenen wat de kosten zijn voor de verschillende betaalsoorten: belparkeren, pinnen, dip & go en contant (en vergunningen) en we kunnen ook in beeld brengen wat het printen van een parkeerkaartje kost. Als privacy écht iets waard is, moet je contant betalen bij de automaat en een kaartje vragen. voor beide stappen in het proces kunnen kosten berekend worden. Ook de exploitatiekosten van de automaat kunnen worden toegeschreven aan de parkeerders die van de automaat gebruik maken. Dat zijn alle parkeerders behalve de belparkeerders (en vergunninghouders). 

Voordelen

Op deze manier geef je de parkeerder meer vrijheid om te kiezen voor gemak, voor lage kosten of voor privacy. Afhankelijk van de keuze van de parkeerder betaalt hij daar een prijs voor. Wellicht moet de wetgeving aangepast worden maar daar is vast wel een mouw aan te passen. Laten we wel zijn, waarom betalen belparkeerders mee aan de langzaam verouderende infrastructuur van de parkeerautomaat terwijl ze er geen gebruik van maken?

dinsdag 3 februari 2015

Consument vreest drempel elektrisch rijden

Consumenten staan zeer positief ten opzichte van elektrische auto's. Echter slechts 13% van de consumenten verwacht dat hun volgende auto een volledige elektrische auto wordt.

De grootste drempels van elektrische rijden zijn de actieradius, de hogere prijs van de modellen en het aantal beschikbare oplaadpunten. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.020 Nederlandse consumenten.

Consument ziet praktische drempels

De grootste drempel om niet tot aanschaf over te gaan is de actieradius van elektrische auto's (32%). De verwachting is dat een elektrische auto gemiddeld 240 km kan rijden op een volle accu. Daarnaast zijn de hogere prijs voor de modellen (30%) en te weinig oplaadpunten (16%) belemmeringen.

Positief ten opzichte van elektrische auto's

Consumenten staan wel zeer positief ten opzichte van elektrische auto's. Maar liefst 85% van de Nederlanders vindt elektrische auto's een positieve ontwikkeling. De milieuvriendelijkheid van deze auto's speelt hierbij een belangrijke rol. De consumenten die negatief staan ten opzichte van deze ontwikkeling vinden dat het opwekken van stroom ook milieubelastend is en sommige verwachten drukte of zelfs files bij oplaadpalen langs de snelweg.

Elektrische auto's dominant in straatbeeld na 2030

Het moment dat elektrische auto's in het straatbeeld overheersen is nog ver weg. Consumenten verwachten dat rond 2032 de meerderheid van de Nederlanders in een elektrische auto rijdt. Vier op de tien consumenten denkt zelfs dat dit moment nooit aanbreekt. Het aandeel van elektrische auto's kan sneller vergroten als de auto's goedkoper worden in aanschaf of voordeliger worden door belastingvoordeel (63%), er meer oplaadpunten beschikbaar komen (32%) en de actieradius vergroot wordt (30%). Bij blijvende hoge kosten in aanschaf (51%), nauwelijks uitbreiding van oplaadpunten (21%), een blijvend lage olieprijs (16%) en beperkte ontwikkeling in accu's of actieradius (10%) vertraagt deze ontwikkeling. De mening over de rol van de overheid varieert hierin. Drie op de tien Nederlanders vinden dat de overheid moet zorgen dat iedereen een laadpaal voor de deur heeft. Aan de andere kant vindt 36% dit geen taak voor de overheid.
Toyota en Tesla meest bekende merk

De top 5 met meest bekende automerken die een volledig elektrisch model op de markt brengen zijn:

1) Toyota (25%)
2) Tesla (24%)
3) Renault (13%)
4) Opel (13%)
5) BMW (11%)

Bijna vier op de tien Nederlanders kennen geen enkel merk dat volledig elektrische auto's op de markt brengt.

maandag 2 februari 2015

Opheldering over fiscale behandeling laadpaal

Werknemers die in een (semi-)elektrische auto van de zaak rijden, moeten de auto natuurlijk kunnen opladen. In een geactualiseerd besluit heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën aangegeven dat u een laadpaal bij de woning van de werknemer niet tot het loon hoeft te rekenen.

Er komen steeds meer (semi-)elektrische auto’s. Dat is geen wonder, want voor deze auto’s hoeft u bij privégebruik maar 4% of 7% bij het loon van de werknemer te tellen in plaats van 14%, 20% of 25%. Hoe de stroomvoorziening voor zo’n elektrische auto fiscaal behandeld moet worden, was echter nog niet uitgekristalliseerd. Daarom is onlangs het besluit over de fiscale behandeling van zakelijk vervoer geactualiseerd.

Laadpaal is onderdeel van auto van de zaak

De staatssecretaris heeft goedgekeurd dat de kosten voor de laadpaal bij de woning van de werknemer deel uitmaken van de terbeschikkingstelling van de auto van de zaak. Het gaat hierbij om de kosten van de laadpaal zelf én die van eventuele aanpassingen, zoals het plaatsen van een extra groep in de meterkast. Het doet er niet toe of uw onderneming de kosten direct voor haar rekening neemt of ze aan de werknemer vergoedt. Er is in beide gevallen sprake van intermediaire kosten.
De goedkeuring geldt niet voor de elektriciteit om de auto op te laden. U kunt wel met de werknemer afspreken dat hij de elektriciteit die hij heeft verbruikt voor de auto van de zaak mag declareren. In dat geval kan hij ook de kosten declareren van een meter om het feitelijke verbruik vast te kunnen stellen. Zo’n afspraak heeft geen gevolgen voor de hoogte van het loon van de werknemer en dus ook niet voor de loonheffingen.

Niet bedoeld voor opladen van eigen auto

De nieuwe goedkeuring geldt niet als uw onderneming een laadpaal vergoedt of verstrekt voor een eigen (semi-)elektrische auto van de werknemer. In dat geval kunt u de werknemer niet méér onbelast vergoeden dan € 0,19 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer).