Henk van de Berg van HW Duurzaam geeft een nadere toelichting: "Het is echt niet zo dat fijnstof een probleem is in een landelijke omgeving, zoals de Hoeksche Waard. Dat is wel zo in een stedelijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan delen van Rotterdam. In de Hoeksche Waard liggen de fijnstof waarden bijna overal ruim beneden de normen, behalve in een klein gebied bij de op- en afrit van de A29, waar veel verkeer is. Wij zijn er echter van overtuigd dat elektrisch rijden uiteindelijk de toekomst heeft en als je werk maakt van de promotie daarvan lever je gelijk ook een bijdrage aan het terug dringen van fijnstof. Daarom willen in de Hoeksche waard drie oplaadzuilen gaan exploiteren. Eén in Puttershoek bij de Hema, één in Oud-Beijerland bij Post-21 en eentje in Numansdorp bij Het Schippershuis. Het zijn dus alle drie oplaadzuilen die gewoon in de openbare ruimte beschikbaar zijn."
Eind april komt er ook een zogenaamd 'driving on demand' pilot-project waarbij een elektrische auto (Nissan Leaf) op 'afroep' beschikbaar komt. Deze 'abonnement' auto komt bij Post-21 te staan. Er zullen onder andere stickers op komen van 'Hoeksche Waard Energie'.
"Wij hebben hier in Oud-Beijerland Lunchcafé Zonder Meer, waar ook vrijwilligers bij betrokken zijn. Ik kan mij voorstellen dat degenen die van buiten komen straks ook gebruik maken van onze elektrische auto", aldus Henk van den Berg.
Verbinding zoeken in duurzaamheid
Voor het exploiteren van de oplaadzuilen is een subsidie beschikbaar. Overigens is bij de A29 afrit/oprit een zgn. 'snel-laadzuil' aanwezig en HW Duurzaam hoopt ook dat die meer gebruikt zal gaan worden. Het gebruik maken van een op afroep beschikbare, elektrische auto door vrijwilligers is iets dat Van den Berg en Hoeksche Waard Duurzaam-voorzitter Ewit Roos uiteraard zouden toejuichen: 'Eén van de doelstellingen is tenslotte het zoeken naar verbindingen, waarmee een duurzamere samenleving ook in de Hoeksche Waard steeds meer vorm krijgt. Eerder maakte HW Duurzaam zich onder meer al sterk voor het gebruik van zonnepanelen. Dit in samenwerking met gemeenten en HW Wonen." En nu gaat men dus samen met HW Energie serieus werk maken van de promotie van elektrisch rijden.HW Energie is een volle dochter van de coöperatie Hoeksche Waard Duurzaam. Als coöperatie zonder winstoogmerk (opgericht in 2009) streeft men naar verduurzaming van de Hoeksche Waard. Dit doet men onder andere door te werken aan een breder draagvlak voor duurzame ontwikkelingen en duurzame ideeën in daden om te zetten.
Bron: Martijn Kuiler
Geen opmerkingen:
Een reactie posten