dinsdag 24 december 2013

Parkeren reguleren zonder overheidsinvestering

De financiële crisis is definitief doorgedrongen tot de altijd zo netjes geregelde wereld van parkeerregulering. Her en der roepen binnenstadondernemers om verlaging van parkeertarieven zodat ze het hoofd boven water kunnen houden. Ondertussen nemen de tekorten op de parkeerexploitatie in veel gemeenten toe; tekorten die vaak ontstaan door hoge investeringen in de infrastructuur. In Griekenland is een uitweg gevonden uit deze impasse en ook noordelijk Europa krijgt lucht van nieuwe mogelijkheden.

Veel Nederlandse gemeenten richten zich nog op het drastisch verlagen van de kosten voor de parkeerexploitatie. Is het niet om ruimte te scheppen om de parkeertarieven eventueel te kunnen verlagen, dan is het op zijn minst om de exploitatie van parkeren gezond te houden. In Rijswijk en Stichtse Vecht is daardoor al sprake van het afschaffen van betaald parkeren terwijl Veenendaal en Haarlem de tarieven juist verhogen. Lelystad ondertussen, zit met een gat in de parkeerbegroting en uit meer gemeenten komen signalen dat de inkomsten uit parkeren dit jaar tegenvallen. Hoe kunnen gemeenten hun begroting op peil houden bij afnemende parkeerinkomsten?

In de Griekse plaats Maroussi is in april is betaald parkeren gestart zonder overheidsinvesteringen. ParkPal, een Grieks bedrijf, heeft een oplossing gevonden voor gereguleerd parkeren in een land waarvan de overheid zelf niet kan investeren, maar wel graag het huishoudboekje op orde wil krijgen. Dat werkt als volgt: het bedrijf neemt de hele parkeerketen over van de gemeente, van het plaatsen van parkeerautomaten tot en met het afrekenen voor het parkeren. Het bedrijf maakt daarbij een heldere operationele keuze. Betalen voor parkeren is alleen mogelijk via eigentijdse technieken zoals een digitale vergunning of een betaalapp. Daarnaast kan mondjesmaat met contant geld afgerekend worden. Handhaving gebeurt op basis van kentekens.

Het digitale systeem is goed te vergelijken met het systeem in de gemeente Oss, en geeft de mogelijkheid om op bepaalde momenten een nultarief aan te bieden. Daarmee kun je tegemoetkomen aan wensen van ondernemers. Door het toepassen van prepay is registreren niet nodig. Tussenoplossingen zoals pinnen en chippen worden niet geboden en dat scheelt enorm in de investering én in de operationele kosten.

Het businessmodel is gebaseerd op een verdeling van de opbrengsten tussen de gemeente en het bedrijf. De gemeente heeft geen initiële investeringen en technische en organisatorische vraagstukken worden door het bedrijf zelf opgelost. Mogelijk is dit een nieuwe impuls voor een gezonde parkeerexploitatie.

maandag 9 december 2013

Kunstzinnige Renault Twizy voor goed doel


De Twizy is een mooi stukje elektrotechniek van Renault. Dat het ook een mooi kunststukje kan zijn, bewijst het Franse merk door een exemplaar te laten beschilderen en tentoon te stellen.





© AutoWeek

Kunstenaar Jacques Tange beschilderde deze Twizy die van 12 tot en met 16 december te zien is tijdens de Masters of LXRY 2013 – voorheen bekend als de Miljonair Fair. Het kleurrijke schilderwerk heeft een vrolijke uitstraling en past bij de levenssfeer van kinderen, zo laat Renault weten.

Voor KiKa

Het is dan ook de bedoeling dat de Twizy na zijn tentoonstelling op de beurs onder de hamer gaat. De opbrengst gaat vervolgens naar het goede doel, te weten stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), tijdens een speciaal evenement op 30 maart. Geïnteresseerden kunnen een bod uitbrengen via de website van Kika.

Tange werd in het verleden tot Kunstenaar van het Jaar 2005/2006 gekroond en werkte de afgelopen maanden in zijn atelier aan de beschildering van de Twizy, die ter beschikking is gesteld door Renault-dealer Dorzo in

woensdag 6 november 2013

Eerste Ga Slimmer E-bike voor WZA Assen

Op donderdag 31 oktober overhandigde Henk Brink, als voorzitter van Beter Benutten Regio Groningen-Assen, de eerste Ga slimmer e-bedrijfsfiets aan de heer Boudewijn Ponsioen, voorzitter Raad van Bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Deze laatste gaf de fietssleuteltjes direct door aan collega's Peter Hof en Jessy Mensink. Zij zijn namelijk de eerste twee WZA-collega's die zich hebben aangemeld om de e-bike gedurende twee weken uit te proberen voor hun woon-werkverkeer.
Het WZA werkt hard aan het stimuleren van structurele en duurzame alternatieven dan de auto onder haar werknemers en is aangesloten bij Ga slimmer reizen & werken. Binnen dit project werken werkgevers aan het reduceren van autokilometers van werknemers in de spits. De uitreiking van de e-bedrijfsfiets in deze regio is ter viering van de goede resultaten van het project.


Boudewijn Ponsioen: "Om al onze patiënten en bezoekers te kunnen ontvangen heeft het WZA te weinig parkeerplaatsen. Daarom zal een groot deel van onze werknemers straks niet meer gratis op het eigen ziekenhuisterrein kunnen parkeren. Wel is er gelegenheid om op een in de buurt gelegen terrein te parkeren of ander vervoer te kiezen: fiets of bus bijvoorbeeld. Dus doen wij aan fietsstimulering onder onze medewerkers: het WZA beloont de fietskilometers en gaat de fiets- en stallingsvoorzieningen verbeteren. Zo zorgen we niet alleen voor een goede bereikbaarheid van het ziekenhuis, maar werken we ook aan de betere bereikbaarheid van de stad." 

In de regio Groningen-Assen zijn ruim dertig grote werkgevers aangesloten bij Ga slimmer reizen & werken, met in totaal meer dan 40.000 werknemers. Voorzitter Beter Benutten RGA Henk Brink: 'Samen met onze partners wordt hard gewerkt aan de reductie van autokilometers in het woon-werkverkeer. En met succes! Uit de tussenmeting blijkt dat we bijna 10% autokilometers uit de spits hebben gehaald. In totaal is de reductie in de spitsen zelfs ruim 17%! Dit resultaat hebben we met elkaar slechts twee jaar tijd én met een beperkt budget bereikt."

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen gaat de WZA-e-bedrijfsfiets en nog twee extra e-leenfietsen inzetten om WZA-medewerkers te laten kennismaken met de elektronische fiets als alternatief voor de auto. Medewerkers kunnen zich aanmelden om de e-fiets twee weken gratis uit te proberen voor hun woon-werkverkeer.

Bron: Wilhelminaziekenhuis Assen

maandag 4 november 2013

Hoge parkeerkosten jagen consument weg

Het bezoek aan centra in de steden neemt af. Winkeliers doen er alles aan om hun producten aan de man te brengen. De grote boosdoener is volgens veel ondernemers het parkeertarief. Deskundigen op het gebied van parkeervraagstukken tonen aan dat dat niet zo is en stadsbestuurders zitten klem in het gevecht tussen emotie en kennis. Terwijl in de ene gemeente de parkeertarieven worden verhoogd, nemen elders de tarieven af. Een prachtig voorbeeld van communicatie: de kunst van het zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten.

Al dertig jaar weten wij verkeerskundigen het zeker: de prijs van parkeren is nauwelijks van invloed op de keuze om ergens te gaan winkelen. Dit wordt door diverse onderzoeken bevestigd en het onlangs uitgevoerde onderzoek “Vervoer naar Retail” doet daar een schepje bovenop. Ook ruim voldoende parkeerplaatsen leveren geen extra bezoekers op. Het is bovendien een fabeltje dat de automobilist meer uitgeeft dan de voetganger of fietser, omdat juist die laatste twee vaker boodschappen doen en daardoor vaker impulsief iets kopen. De sfeer en variatie in winkels en de leefbaarheid in winkelcentra zijn belangrijker.

Sinds tientallen jaren vertonen de bezoekersaantallen van centrumgebieden een dalende trend. Vanaf ongeveer 2010 is de groei van internetshoppen de grote boosdoener; de bezoeker komt minder vaak en besteedt zijn geld ergens anders. Het decennium daarvoor waren de opkomst van de internetwinkel maar ook de opname van non-food in de supermarktketens daar samen schuldig aan. Parkeertarieven jagen de koper niet weg, de koper wordt door ontwikkelingen tot ander gedrag verleid.

Haarlem verhoogt de pareertarieven en in Woerden ijvert men voor tariefsverlaging in de parkeergarage. Almere wil de tarieven voor parkeren gelijk houden terwijl het in Veenendaal duurder wordt en Nijkerk al becijferd heeft dat het afschaffen van betaald parkeren de gemeente acht ton gaat kosten, nog afgezien van het gat in de begroting van dik één ton per jaar. Bussum laat zien dat er door goede communicatie met de omgeving, ondernemers én inwoners, een nieuwe mix van tarieven bedacht kan worden die de gemeente per saldo nog meer oplevert. Het parkeertarief voor de consument wordt niet verhoogd, ten koste van de vergunninghouders. Ook in Oss is een vergelijkbare variant door de gemeenteraad aangenomen. Alleen blijkt daar inmiddels dat de parkeerder gewoon wegblijft. Prutsen met tarieven is geen oplossing.

Wat belangrijk is om uit die impasse te komen? Richt u vooral op een goede mix van bereikbaarheid van uw centra. 75% van het kopend publiek komt te voet of met de fiets. Zorg ook voor een goede mix van bedrijven in het centrum. Biedt meerwaarde door de verbinding met internetaankopen aan te gaan en ontspanning tijdens het winkelen te bieden. Pas misschien ook het parkeertarief een beetje aan.

En vooral: communiceer goed met de ondernemers over het werkelijke probleem, ontkooi de verschillende belangen en zoek samen naar de juiste weg naar de toekomst. Nog te vaak staan centrumondernemers en stadsbestuurders haaks op elkaar in de discussie over de kosten voor parkeren. Dat komt omdat ondernemers vanuit hun emotie het probleem aansnijden en de bestuurders vanuit kennis reageren. Dat is een andere golflengte en Aristoteles beschreef dit probleem al haarscherp in zijn “Ars Rhetorica”. Het parkeerkostenprobleem is vooral een communicatieprobleem. Misschien is de opmaat naar de koopgolf van het jaar wel het goede moment om op gemeentelijk niveau de discussie aan te gaan.

woensdag 11 september 2013

iMobility Challenge op Vliegveld Valkenburg

Slim, zuinig, verkeersveilig en duurzaam. De ANWB en de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) lieten op woensdag 11 september 2013 zien wat die woorden betekenen voor de nieuwste innovaties op autogebied. Zo'n 1200 bezoekers van het evenement maakten op vliegveld Valkenburg bij Katwijk onder meer kennis met slimme in-car informatiesystemen, onbemande voertuigen en de laatste ontwikkelingen in elektrisch rijden.

Ik had het geluk door ANWB Verkeerskunde uitgenodigd te zijn om via Twitter verslag te doen van de dag. Ik had de pech dat de mobiele dekking op het vliegveld ernstig te wensen overliet en dat WIFI alleen in de hal mondjesmaat te gebruiken was. Ik had ook het geluk dat ik een brede range aan elektrische auto's mocht uitproberen, van Renault Twizy tot  Tesla S, vooralsnog de droom van veel mannen.


Ik was vooral onder de indruk van de "zelfsturende auto" van Mercedes, die het gedrag kopieert van zijn voorligger, mits er een onderling contact is.


donderdag 15 augustus 2013

Betalen per minuut gaat parkeerder geld kosten

PvdA tweede kamerlid Attje Kuiken dient een wetsvoorstel in om het afrekenen per minuut voor parkeren mogelijk te maken. Bart van de Hulsbeek, verkeersplanoloog bij het adviesbureau ParkeerStrateeg stelt dat dit de parkeerder waarschijnlijk meer geld gaat kosten. Nieuwe technieken maken het wel mogelijk maar de mens is er nog niet aan toe.
Attje Kuiken vindt het oneerlijk dat je niet per minuut kunt afrekenen omdat je bij de pomp wel kunt afrekenen per milliliter en telefoneren wordt ook per seconde afgerekend. Daarom moet de parkeerder ook per minuut kunnen betalen. Of dit afrekenen per minuut alleen geldt voor parkeergarages of ook voor parkeren op straat, is niet geheel duidelijk. Ook op straat is afrekenen per minuut namelijk niet altijd mogelijk vanwege technische beperkingen. Je kunt bovendien beter spreken over “afrekenen per kleinst gebruikte munteenheid”.


Er zijn bezwaren, vooral als het gaat om contant afrekenen. Ten eerste kun je tanken en telefoneren niet vergelijken met parkeren. Telefoneren wordt een keer per maand en bovendien nooit contant afgerekend en de pomphouder kan zijn inkomende contante geld als wisselgeld gebruiken. Elke dienst en elk product heeft zijn eigen afrekenmethode met bijbehorende eenheden. “Een brood kun je ook niet per sneetje afrekenen, is dat oneerlijk?”, vraagt Van de Hulsbeek: “ooit exact een kilo appels kunnen kopen?”. Daarbij komt dat parkeren op straat vaak vooraf betaald moet worden. Het vergt nogal wat planningstalent om vooraf te kunnen inschatten hoeveel minuten je nodig hebt om je boodschappen te doen.

Ten tweede werken de meeste parkeerautomaten nog steeds met contant geld. Het inkomende geld wordt in een kluisje gestort en het wisselgeld komt uit een stuk of vijf aparte kokertjes in de automaat, dat is een wereldwijd gegeven. Meestal accepteren Europese automaten munten van tien cent of meer. Afrekenen per minuut betekent dat je kleinere munteenheden moet gaan gebruiken. Als je munten van een en twee euro als wisselgeld wilt handhaven, moeten parkeerautomaten flink aangepast worden. Die investering moet terugverdiend worden en daarvoor betaalt de parkeerder. Door het gebruik van kleinere munteenheden is de kluis eerder vol en de wisselvoorraad eerder op. Het bijvullen van wisselgeld en het leeghalen van kluisjes is mensenwerk, mensenwerk is duur en ook dat moet terugverdiend worden. Daar betaalt de parkeerder voor.

Alleen bij “cashless parkeren”, parkeren zonder contant geld, is afrekenen per minuut mogelijk. Of liever gezegd: afrekenen per cent. Of de klant erop zit te wachten dat hij niet meer met contant geld kan parkeren, is nog maar de vraag. Betalen met een pas is al jaren mogelijk en met de smartphone kun je voor parkeren betalen via SMS of APP. Toch willen vooral ouderen graag met muntgeld kunnen betalen omdat pinnen zo’n gedoe is en ze vaak geen smartphone hebben. Van de Hulsbeek is er van overtuigd dat het niet lang meer zal duren voordat contant betalen voor parkeren wordt afgeschaft. Als het zover is, zal de parkeerautomaat uit het straatbeeld verdwijnen. Als het zover is, betaalt iedereen achteraf en niemand teveel. Een bijkomend voordeel is dat de kans op een parkeerbon kleiner wordt, je kunt nooit meer te weinig betaald hebben.

woensdag 12 juni 2013

1.000 oplaadpunten in Metropoolregio Amsterdam

Om aan de toenemende vraag naar elektrische oplaadpunten in de provincies Noord-Holland en Flevoland te voldoen heeft MRA Elektrisch een aanbesteding gedaan voor 200 openbare oplaadpunten.

De combinatie Nuon/Heijmans is geselecteerd voor de plaatsing, beheer en exploitatie van de oplaadpalen en het leveren van groene stroom aan gebruikers voor een periode van drie jaar. In juni worden de eerste palen geplaatst. Het is de opmaat voor 1.000 oplaadpunten voor de regio.

Meer oplaadpunten nodig

De groei van elektrische auto’s neemt in Nederland gestaag toe. Er rijden op dit moment 9.000 voertuigen rond en dit jaar komen er nog eens 8.000 nieuwe voertuigen bij. Veel gemeenten in de Amsterdamse metropoolregio hebben aanvragen van bewoners en bedrijven die voor het laden van hun elektrische auto op korte termijn een openbaar oplaadpunt nodig hebben. Het is voor individuele gemeenten meestal geen optie om zelf de oplaadpalen te realiseren. Uitzondering is de gemeente Amsterdam die al met een eigen aanbesteding in hun oplaadpunten voorziet.

Gezamenlijke financiering oplaadpunten

Om op korte termijn aan de toenemende vraag naar oplaadpunten in de gemeenten in de metropoolregio Amsterdam te voldoen heeft MRAElektrisch een aanbesteding gedaan voor 200 oplaadpunten. Nuon/Heijmans is geselecteerd omdat zij de financieel meest aantrekkelijke aanbieding hebben gedaan. De oplaadpalen worden mogelijk gemaakt door gezamenlijke financiering van het rijk, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de stadsregio Amsterdam en marktpartijen.

Dit is de eerste keer dat overheden en markt door middel van gezamenlijke financiering zorgen voor nieuwe laadpunten. Zo wordt het voor gemeenten eenvoudig en betaalbaar om palen te plaatsen en kan de groei van elektrische auto’s worden gefaciliteerd. Het model is ook toe te passen voor andere regio’s en daar is al veel belangstelling voor .

Aanvullend wordt in de loop van 2013 een Europese aanbesteding georganiseerd voor 800 oplaadpunten. Met in totaal 1.000 oplaadpunten kan de komende jaren worden voldaan aan de vraag naar palen in de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Meer informatie:
Christine van ’t Hull, metropoolregio Amsterdam Elektrisch, tel. 06 519 141 35

vrijdag 11 januari 2013

Rotterdam bouwt aan waterstofstation

Waterstof tanken kan binnenkort ook in onze havenstad. Rotterdam bouwt het derde waterstofstation van Nederland.

Duitsland loopt voorop in de ontwikkeling om auto's op waterstof te laten rijden, maar ook in Nederland wordt aan die weg getimmerd. Waterstofproducent Air Liquide kondigde onlangs aan dat zij investeren in en meewerken aan de bouw van een derde waterstofstation in Nederland. Het station zal ergens in Rotterdam komen te staan en zal kunnen voorzien in 50 volle tanks per dag.
Bestaande waterstofleiding

'De definitieve plaats van het tankstation is nog niet bekend', vertelt Jaap Hoogcarspel van Air Liquide Benelux Industries aan het Technisch Weekblad. 'Maar wanneer het station aan de A15 komt te staan, kunnen we de benodigde waterstof waarschijnlijk leveren vanaf een bestaande waterstofleiding tussen de Maasvlakte en de Rotterdamse haven. Een alternatief is, dat uit cilinders opgebouwde tube-trailers de waterstof gaan aanvoeren.'

Het tanken van waterstof is vergelijkbaar met het tanken van diesel of benzine. De bedoeling is om een goede infrastructuur aan te leggen zodat in de toekomst ook Duitse brandstofcelauto's in Nederland kunnen rondrijden. Het eerste openbare waterstofstation staat in Arnhem. Daar wordt ter plekke aardgas met stoom vermengt. Een katalysator produceert waterstof, de druk wordt verhoogd door een compressor. Het Technisch Weekblad meldt dat ook Ballast Nedam is begonnen met de bouw van een mobiel productie- en tankstation.






Bron: intermediair