vrijdag 9 februari 2018

Acties: bereikbaarheid en duurzame mobiliteit

Regio Arnhem Nijmegen investeert in korte termijn acties voor betere bereikbaarheid en meer duurzame mobiliteit.

De afgelopen jaren heeft het regionale programma Slimopweg, een samenwerkingsprogramma tussen provincie Gelderland en de gemeente Arnhem en Nijmegen - met ondersteuning van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven - veel bereikt. Samen zijn slimme oplossingen ingezet om de bereikbaarheid in en om Arnhem en Nijmegen te verbeteren, met als doel minder vertraging in de spits. Per 1 januari 2018 is het programma afgerond. Echter de uitdagingen voor de regio blijven onverminderd van kracht: verbeteren bereikbaarheid, betrouwbare reistijden en meer duurzame mobiliteit in en om Arnhem en Nijmegen.

Een uitgebalanceerd pakket aan korte termijn acties

In 2018 investeert de regio Arnhem Nijmegen in een uitgebalanceerd pakket aan korte termijn acties. De regio zet in op diverse acties die op korte termijn resultaten gaan opleveren om de bereikbaarheid te verbeteren. Het gaat onder andere om een aanpak op de corridor A12, verdere samenwerking met werkgevers en fietsstimulering in de regio. De acties bouwen voort op de kennis en ervaring die met het landelijke programma Beter Benutten in de afgelopen jaren in de regio is opgedaan.
Het actieplan, van circa 3,4 miljoen euro is afgelopen 7 februari door bestuurders in de regio goedgekeurd. Het pakket past binnen de kaders van de bereikbaarheidsagenda regio Arnhem Nijmegen en de Werkagenda Slimme Mobiliteit.

Vervolgaanpak 2019-2021 in de maak

Tegelijkertijd begint de regio samen met de partners aan de uitwerking van een vervolgprogramma om zowel een impuls te geven aan de bereikbaarheid als aan de reductie van CO2. Dit programma krijgt medio voorjaar 2018 vorm.

Arthur Boone, voorzitter Portefeuiillehoudersoverleg (PFO) Mobiliteit: "Het doel van deze kortetermijnmaatregelen is een beter bereikbare én duurzamere regio, onder andere door vermindering van de CO2-uitstoot. Voor deze maatregelen blijven we samenwerken met onze huidige partners. Zo voorkomen we dat opgebouwde aanpakken stil komen te vallen. Daarnaast hebben we strategische verkenningen opgenomen als voorloper van een vervolg in de periode 2019-2021. De no-regret-maatregelen zijn samengesteld binnen 4 werksporen: campagnes en gebiedsaanpak mobiliteitsgedrag (ander rij- en reisgedrag), continueren aanpak doelgroepen, slimme mobiliteit via technologische innovatie, en CO2-neutrale regio."
Gerda Dreise, programmamanager voor de regionale vervolgaanpak: "2018 zien we nog als een overgangsperiode. We maken de lopende projecten van Beter Benutten Vervolg af. De samenwerking met de partners blijft doorlopen terwijl we samen met hen een nieuw uitvoeringsprogramma voor 2018-2021 uitwerken. Daarin gaan we de regionale samenwerking op het gebied van mobiliteit verankeren, verbreden en vernieuwen."

Werkagenda Slimme Mobiliteit

In aanvulling op lopende programma's en projecten zoals Beter Benutten, heeft de provincie Gelderland de Werkagenda Slimme Mobiliteit opgesteld. Dit is een concrete uitwerking van de Koersnotitie Slimme Mobiliteit uit 2017. In de Koersnotitie en de Werkagenda draait alles om het beter benutten van de bestaande infrastructuur, door het gebruik van techniek, data & diensten en gedragsbeïnvloeding. In zowel de Koersnotitie als de Werkagenda zijn ervaringen meegenomen die zijn opgedaan in het Beter Benutten-programma.
De 17 acties in de Werkagenda geven aan waar de provincie extra op wil inzetten. Gedeputeerde Conny Bieze juicht de nieuwe acties toe: "Met Beter Benutten is veel in werking gezet. Zo werken we samen met de grote bedrijven in Gelderland aan duurzame mobiliteit. Snel, slim en schoon. Werkgevers stimuleren werknemers om anders of buiten de spits te reizen. Goed voor het milieu, goed voor de economie!'

woensdag 7 februari 2018

Overheden Metropoolregio Amsterdam bundelen investeringen voor hoogwaardig fietsroutenetwerk

Eén samenhangend en hoogwaardig fietsroutenetwerk, waarop fietsers vlot tussen de stedelijke kernen en vanuit het stedelijke gebied de natuur in kunnen fietsen. Mét aandacht voor beleving, bewegwijzering, herkenbaarheid en veiligheid. Dat is de ambitie van de bestuurders van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), die daarmee willen bijdragen aan een goed bereikbare, duurzame en gezonde regio. Tot en met 2020 is hiervoor al 30 miljoen euro gereserveerd. Maar de bestuurders willen verder gaan en het complete netwerk in 2025 klaar hebben.

Projectenkaart Metropolitane fietsroutes



Op 7 februari hebben de Vervoerregio Amsterdam, provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam en Rijkswaterstaat een intentieverklaring getekend om dit fietsnetwerk volledig te gaan realiseren. Met het programma ‘Metropolitane Fietsroutes’ tonen de partijen in de Metropoolregio de gezamenlijke ambitie om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van stedelijke gebieden en het tussenliggende vrije landschap te verbeteren.
In 2025 fietsen over de metropolitane fietsroutes

Er komt één aantrekkelijk netwerk van fietsroutes waarop fietsers voor zowel werk als recreatie vlot van stad naar stad en van stad naar het dichtbije vrije landschap kunnen fietsen. Doordat het huidige netwerk in kaart is gebracht is een goed beeld ontstaan van de kwaliteit van de huidige routes en de investeringen die nodig zijn om de ambitie te realiseren. Het vernieuwde fietsnetwerk - de metropolitane fietsroutes - wordt in stappen gerealiseerd. Er is al met diverse projecten gestart. Zo wordt op dit moment de fietsroute tussen Amsterdam en Amstelveen verbeterd en ook aan de route naar het vliegveld van Lelystad wordt momenteel hard gewerkt. Het Spoorbaanpad in Almere wordt dit jaar nog op delen verbreed en eind 2018 starten werkzaamheden aan de fietsroute Haarlem-Amsterdam, ter hoogte van Halfweg. De fietspaden worden verbreed en er komen twee fietsstraten parallel aan de A200. De werkzaamheden aan de fietsroute langs het oude N201 tracé langs de nieuwe busbaan tussen Uithoorn, Aalsmeer en Hoofddorp gaan in 2019 van start.

Portefeuillehouder Verkeer van de Vervoerregio Derk Reneman, bestuurlijk trekker van het programma binnen de MRA: “Ik ben heel blij dat we allemaal dezelfde kant op willen. Deze intentieverklaring toont aan dat alle Metropoolregiopartijen het belang van de fiets zien om deze regio bereikbaar en gezond houden. Het is een enorme stap richting realisatie van ontbrekende fietsroutes en het verbeteren van een aantal bestaande routes in de Metropoolregio Amsterdam. Met de opkomst van de e-bike wordt het steeds vanzelfsprekender om de fiets ook voor langere afstanden dan binnenstedelijke ritjes te gebruiken. Dat zien we ook terug in de groeiende aantallen en in de toenemende ritafstand die met deze fietsen wordt afgelegd. We gaan nu snel aan de slag om een snel, comfortabel en aantrekkelijk fietsnetwerk in de Metropoolregio te realiseren”
Metropoolregio Amsterdam

Binnen de Metropoolregio Amsterdam werken 2 provincies, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam vanuit een gedeelde visie aan een krachtige, innovatieve economie, snellere verbindingen en voldoende en aantrekkelijke ruimte voor wonen, werken en recreëren. De gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort, provincies Noord-Holland en Flevoland en de Vervoerregio Amsterdam vormen samen de Metropoolregio Amsterdam. Kijk ook op www.metropoolregioamsterdam.nl

vrijdag 2 februari 2018

Pilot met deelfietsen op bioscience park Leiden

Vrijdagochtend werd het Deelfietsen-project afgetrapt op het Bio Sience Park. Aan wethouder Robert Strijk de eer om het eerste rondje te maken op een knalrode fiets.

Lees meer op Leiden TV