Een en ander blijkt uit een onderzoek van Goodyear onder 1.511 Nederlandse en 1.576 Belgische chauffeurs. Opvallend is dat er niet uitsluitend met de vinger wordt gewezen naar de overheid om mobiliteitsproblemen op te lossen. Zowel Nederlanders als Belgen vinden dat er zelf ook verantwoordelijkheid mag worden genomen, door bijvoorbeeld het openbaar vervoer te nemen om fileleed te verlichten. Directe kosten, zoals verhoogde belastingen, zijn niet bepaald populair bij de Nederlanders (67 procent) noch bij de Belgen (56 procent).
Vooral een verbetering van de prijs-kwaliteitverhouding bij het openbaar vervoer zou meer mensen aanzetten om de auto op te geven. Bestuurders uit beide landen vinden dat het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen zoals trein, tram, bus en (elektrische) fiets met een vijfde tot bijna een derde zal toenemen in de toekomst. Toch denkt de overgrote meerderheid dat ze in de nabije toekomst nog steeds een auto zullen bezitten, terwijl een kwart van de Nederlandse autobezitters zichzelf van vervoerswijze ziet veranderen, tegenover slechts 15 procent van de Belgische.
Uit het onderzoek blijkt ook dat er duidelijke verbanden zijn tussen de bezorgdheid over het toenemende verkeer en de impact hiervan op het milieu. Innovatie is dan ook van groot belang: bijna tweederde van de ondervraagde Nederlanders en Belgen is van mening dat tegen 2030 elektrische auto’s geïntegreerd zullen worden in het stadslandschap. Slimmere auto’s en verkeersborden zullen ook helpen om sneller en efficiënter van A naar B te kunnen reizen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten