donderdag 30 augustus 2018

Caravan krijgt aandrijving

Een caravan trekken is voor de meeste elektrische auto’s te veel gevraagd. Maar bouwer Dethleffs heeft de oplossing: een caravan die met eigen elektrische aandrijving de auto een handje helpt.


Het gaat nog om een concept, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in de showroom staat: een elektrisch aangedreven caravan die z’n trekgewicht terugbrengt tot hooguit 100 kilo. Bouwer Dethleffs presenteert hem op de Caravan Salon in Düsseldorf.

De e.Home Coco: studiemodel van een caravan met eigen elektro-motor.


De e-caravan is ook ideaal voor auto’s met een kleine benzinemo­tor

Daarmee is er hoop voor elke caravanliefhebber die overweegt elektrisch te gaan rijden. Tot nu toe waren alleen krachtige topmodellen van elektrische auto’s in staat een caravan te trekken, zoals de peperdure Tesla Model X. Een trekgewicht van 100 kilo kunnen niet alleen alle elektrische auto’s aan, maar ook auto’s met kleine benzinemotoren, zoals de tegenwoordig zo populaire driecilinders.

In de e.Home Coco, zoals het studiemodel heet, zijn 54 pk sterke elektromotoren in de wielnaven ingebouwd. Zij zijn gekoppeld aan een lithium-ion batterij (80 kWh) die minimaal 3000 keer kan worden opgeladen. Daarbij past Dethleffs slimme elektronica toe die ook in moderne personenauto’s te vinden is, zoals torque vectoring, waarbij de aandrijfkracht per wiel wordt verdeeld.

Dat is vooral belangrijk om een goede wegligging in bochten te garanderen. Slingerbewegingen worden onmiddellijk herkend en met een soort ESP-techniek, eveneens bekend van personenauto’s, kan elk wiel afzonderlijk worden afgeremd om het slingeren tegen te gaan. Dit alles zorgt dat de aandrijving van auto en caravan zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

De Dethleffs Coco is een bestaand caravanmodel en weegt van zichzelf 700 kg. Bergafwaarts worden de batterijen bijgeladen door het terugwinnen van de energie die vrijkomt bij het remmen (regeneratie).

Het concept, dat samen met ZF (onder meer bekend van versnellingsbakken voor personenauto’s) is ontwikkeld, blijkt ook handig op de camping. Daar doen de elektromotoren dienst als caravanmover: een tegenwoordig veel verkocht accessoire om de caravan zonder handmatig duwen en trekken op zijn plek te krijgen. En staat de e-caravan na de reis thuis voor de deur, dan kan de batterij gebruikt worden voor opslag van energie uit bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van de woning.

Dethleffs kan nog niet zeggen wanneer het eerste productiemodel wordt verwacht. Volgend jaar zal het systeem eerst nog uitgebreid in de praktijk worden getest.

Designcaravan

Op de Caravan Salon in Düsseldorf trekt ook een Nederlandse innovatie veel bekijks: de Lume Traveler. Bedenker Hein van de Laar verkocht vier jaar geleden zijn huis en stopte al zijn spaargeld in deze hippe en duurzame designcaravan, vooral bedoeld om met volle teugen van de natuur te genieten.

De buitenkeuken komt tevoorschijn zodra de achterkant (met gasdrukveren) openzwaait. Voor slechter weer is een tent bedacht die je eenvoudig via rails bevestigt. De traditionele kampeer-gasfles kan achterwege blijven: koken doe je op lpg uit een ingebouwde gastank, die je dankzij de buitenaansluiting bij een tankstation kunt vullen.

Natuurlijke materialen kenmerken het interieur van de Lume, zoals wolvilt voor de binnenwanden en leer voor de achterwand van het bed. ,,Alles van koeien en schapen die een goed leven hebben gehad. En verder zijn alle materialen volledig biologisch afbreekbaar of te recyclen’’, belooft de fabrikant.

De Lume Travel, designcaravan van Nederlandse bodem. Met buitenkeuken. © Lume

Exclusief

Binnen wacht een fijn bed met matras van topkwaliteit, waarvan je de gewenste hardheid kunt kiezen. Voor de vloer én de eettafel is teakhout gebruikt: een knipoog naar de luxe jachtbouw waar Nederland wereldfaam mee geniet. De volledig met klinknagels gebouwde wanden zijn van mat aluminium. Bovenop tref je een zonnepaneel en panoramavenster/dakluik.

De Lume weegt tussen de 600 en 1000 kg en de bouwer wil in navolging van Tesla de caravan liefst zelf online verkopen. Met prijzen vanaf 39.950 euro zal het nog een hele klus worden om in de caravanmarkt voet aan de grond te krijgen. Aan de andere kant is daarmee exclusiviteit gegarandeerd. En omdat er slechts kleine aantallen worden geproduceerd, kun je de caravan grotendeels naar persoonlijke wens inrichten en aankleden.

Instapmodel

Mikt Lume op de rijkere kampeerder, het merk Caravelair kiest juist voor het andere uiterste. Deze Franse fabrikant, die afgelopen jaren de verkopen in Nederland flink zag stijgen, presenteert in Düsseldorf het nieuwe instapmodel Alba. Die onderscheidt zich met een innovatieve bouwwijze met veel styrofoam (waterdicht isolatiemateriaal) en kunststof houtvervangers in de wanden en vloeren.

De Alba oogt wat kleurloos en hier en daar zie je aan de afwerking wel waarop is bezuinigd. Maar met een prijs vanaf 12.090 euro is hij zeer betaalbaar. Mogelijk lukt het Caravelair hiermee inderdaad om meer kampeerders uit de tent te lokken.

De Alba van Caravelair is als instapmodel scherp geprijsd. © Caravelair