woensdag 4 maart 2009

Nederland is niet geasfalteerd

Je kunt geen stad meer inkomen of er wordt gewerkt. De oostkant van Utrecht is een grote bouwput, Amsterdam bezwijkt nagenoeg onder de Noord-Zuidlijn en ten westen van Den Bosch ontstaat een verkeersknoop van jewelste. De A2 ligt open van Amsterdam tot Eindhoven en de A12 wordt verbouwd tussen Veenendaal en Den Haag. De betonmolens en asfaltmachines draaien volop, vrachtwagens rijden af en aan. Is het wel zo handig om Nederland helemaal vol te storten met verharding?

Volgens Ir. Ronald Waterman, de meest spraakmakende deskundige in Nederland op het gebied van verkeer en vervoer, is Nederland voor minder dan een tienduizendste deel bedekt met infrastructuur voor de auto. Wij denken dat Nederland helemaal geasfalteerd is omdat onder andere wegenkaarten dat beeld geven. In verhouding zijn alle wegen tien keer zo dik aangegeven en dan ook nog in opvallende kleuren zoals rood en geel.

De introductie van Google Maps en Google Earth lijkt niets af te doen aan die beeldvorming. Klik maar eens op deze link, schakel “labels weergeven” uit bij “satelliet” rechtsboven en zoom eens in op de Randstad. Mooi groen hè? Zelfs de A2 valt in het niet bij het naastgelegen Amsterdam-Rijnkanaal.
Als ik ’s ochtends naar Haarlem rijd, vertrek ik al om kwart over zes. Rond die tijd ontstaan de files al maar ik krijg het écht niet voor elkaar om nóg eerder op te staan. Van nóg vroeger opstaan wordt ik chagrijnig. Het is een keuze: chagrijnig worden van vroeg opstaan of chagrijnig worden van de file. Als ik vroeg opsta, kost het reizen me een kwartier extra en meestal ben ik om kwart over zeven bij mijn opdrachtgever. ’s Middags rijd ik ongeveer voor de spits uit. Dat doe ik drie keer per week en dat vind ik wel genoeg. Des te dieper is het respect voor al die automobilisten die dit vijf keer per week doen en de klussenbedrijven die vanuit Zuidoost-Brabant minstens een uur eerder vertrokken zijn om op tijd aan de slag te kunnen. Files vermijden hou je toch niet een leven lang vol?

Tussen vier en vijf uur ’s ochtends opstaan om files te omzeilen: een aanslag op de goede nachtrust. Van mij mogen alle snelwegen zo snel mogelijk verbreed worden. Of het uiteindelijk beter voor het milieu en voor de economie is, laat ik even in het midden. Dat het beter voor het humeur is, dat staat als een paal boven water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten